Българското правителство закъсня да постави темата и да защити интересите

...
Българското правителство закъсня да постави темата и да защити интересите
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Ако директивата за превозвачите бъде приета, България ще трбва да наложи вето

Българското държавно управление закъсня да сложи тематиката и да отбрани ползите на превозвачите на европейската сцена във всички вероятни разновидности във връзка с Съвета и в Европейския парламент. От тук нататък, в случай че тази инструкция бъде призната за жалост в този и вид, ще би трябвало да бъде подложен въпросът за разговор и даже България да наложи несъгласие. Това съобщи във вторник в Стражица вицепрезидентът Илияна Йотова, където участва на обичайните Каралийчеви дни.

Попитана какви са упованията от срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София, тя разяснява, че самото и осъществяване към този момент огромен триумф за България.

„ Истинската оценка ще пристигна обаче, когато забележим текста в заключителния документ и декларацията, която би трябвало да бъде подписана. Най-големият триумф ще бъде в случай че заключителният документ и декларацията бъдат подписани от всички европейски водачи на страните членки на Европейски Съюз, които ще дойдат в София и водачите на шестте страни от Западните Балкани. Няма да бъде добър знак в случай че главният текст бъде подписан единствено от водачите на Европа, а в някакъв спомагателен документ или анекс-добавени подписите и на ръководителите на страните от Западните Балкани. Но дано въпреки всичко не предрешаваме събитията ”, съобщи още Йотова.

Тя добави, че в случай че заключителният текст съдържа задоволително безапелационен ангажимент от страна на Европейския съюз не толкоз като периоди, а като съответни стопански, инфраструктурни планове, някакъв небосвод за разширение на Европейски Съюз, това отвън провеждането на срещата, в действителност ще е огромен триумф за нашето председателство.

„ Казвам това, защото единствено до преди няколко години, Европейския съюз нямаше интерес към Западните Балкани. В началото на 2014 г, когато застъпи този състав на Европейската комисия, господин Юнкер съвсем не говореше за Западните Балкани, съвсем не го отбелязваше като тематика на Европейски Съюз, още повече като приоритет. Това е заслуга на България, поредно всички институции, които на разнообразни равнища молиха тази тематика да влезе в дневния ред. Тъжно ще бъде в случай че има оттегляне обратно в идващите ръководи, приказвам за Румънското и преди този момент за Австрийското председателство.

Аз не съм романтик, в противен случай реалист съм и считам, че България би трябвало да направи оптималното в тази посока, тъй като като приоритет нито в Румъния, нито в Австрия Западните Балкани не са на същото равнище, както в България ”, разяснява Илияна Йотова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР