Българското правителство ще може да използва допълнителен ресурс за оказване

...
Българското правителство ще може да използва допълнителен ресурс за оказване
Коментари Харесай

В Бюджет 2022 се заделят средства за българите в Украйна

Българското държавно управление ще може да употребява спомагателен запас за оказване на филантропична помощ за български жители и украинци с българско съзнание от Украйна.

Това записаха дефинитивно депутатите в държавния бюджет след предложение на ръководещата коалиция, направено в третия ден от пленарните диспути по Бюджет 2021. Страната ни ще може да обезпечава и филантропична помощ за Украйна, а парите би трябвало да бъдат обезпечени от икономии.

Основните текстове на Бюджет 2022 бяха утвърдени дефинитивно след среднощни съвещания, едно от които завърши малко след 5 часа тази заран. През лятото следва актуализация на бюджета, който влиза в действие със задна дата от 1 януари.

Макар и малко на брой, имаше депутати, които осъмнаха в пленарната зала в диспути по второто четене на държавния бюджет и редица от тях насочиха рецензии към ръководещите, че препоръчаните текстове към този момент не са настоящи поради войната в Украйна.

След подновяването на работата ръководещата коалиция излезе с предложение, показано от ръководителя на Бюджетната комисия в Народното събрание Любомир Каримански:

„ По оказване на незабавна филантропична помощ на живеещите в Украйна български жители и българи с украинско поданство, в това число при нужда от евакуация, за даване на филантропична помощ на Украйна, както и за осъществяване на разноски за справяне с последствията от военните дейности против Украйна “.

От ГЕРБ направиха публицистични бележки, с които да предотвратят главното безпокойство на партията, показано от Радомир Чолаков:

„ Не знам дали не отваряте малко повече чувала с парите и не позволявате доста огромно харчене. Приятелски споделям, че това в някакъв миг може да породи огромен проблем. Много огромни разходи могат да се случат “.

Костадин Костадинов от „ Възраждане “ изрази терзание, че откакто бюджетът влиза в действие от първи април, реакцията на държавното управление няма да е задоволително бърза:

„ Имаме ли гаранция някаква за задействане на прелиминарен механизъм, обезщетителен, вътре в границите на бюджета, с който да сме сигурни, че в случай че се наложи, тези средства ще могат да бъдат заделени предплатено “.

Любомир Каримански разясни, че в границите на месец могат да бъдат получени такива икономии:

„ Само ще дам образец. Ако намалее още темпът на заразяване с Covid-19, оттова може да има също някаква спестовност още в границите на първия месец “.

В залата имаше гледище в текстовете пред помощ да се запише и думата филантропична, с цел да няма двусмислие и подозрение, че страната ни може да окаже и военна помощ на Украйна.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР