Българското правителство ще ангажира адвокатска кантора от Кипър, който да

...
Българското правителство ще ангажира адвокатска кантора от Кипър, който да
Коментари Харесай

Министър Горанов: Ралица Агайн трябва доброволно да подаде оставка

Българското държавно управление ще ангажира адвокатска адвокатска фирма от Кипър, който да съставлява ползите на засегнатите от банкрута на ЗК „Олимпик“ български жители, по време на правосъдното произвеждане по неплатежоспособност. Това разгласи финансовият министър Владислав Горанов на брифинг след срещата в Министерски съвет по проблема, свикана от премиера Бойко Борисов. На нея са участвали представители на застрахователния бранш, ДАНС и КФН.

Заради обстановката 200 хиляди клиенти останаха преди дни без „Гражданска отговорност“. Стойността на прекратените полици е 9 350 000 лв..

по думите на Горанов, българските жители, които имат вземания от банкрутиралия осигурител, автоматизирано стават кредитори по масата на несъстоятелността.

„Нашето схващане е, че те ще имат право да получат компенсации от кипърския фонд за застраховане, без да подават никакви документи“, сподели той.

От държавното управление приканиха на ръководство „ Надзор на капиталовата активност ” в Комисията за финансов контрол, Ралица Агайн, да подаде оставка.

„В деня, в които е разгласен банкрутът в Кипър, КФН не знае какви са процедурите, по които би трябвало да се работи. В този смисъл, виждам съществени пропуски в активността звеното, ръководено от госпожа Агайн. Считаме, че тя би трябвало непринудено, да освободи заемания от нея пост и да поеме отговорност“, сподели Владислав Горанов, пояснявайки, че законодателството не разрешава тя да бъде освободена от държавното управление.

„Искаме Агайн да поеме отговорност за положението на застрахователния бранш и в тази ситуация неблагополучието, пред което са изправени стотици хиляди български граждани“, добави финансовият министър.

България ще инициира законодателни промени пред Европейската комисия и ще упорства за по-бързо напредване на проекта на директивата, в която се предвижда при такива обстановки националните гаранционни фондове незабавно да изплащат на засегнатите жители и по-късно да търсят парите от гаранционните фондове в съответните страни, където са регистрирани сдруженията.

„В два часа при външния министър Екатерина Захариева сме повикали кипърския дипломат в България. На срещата ще бъдат сложени няколко съществени въпроса, с които ще желаеме подпомагане на формалните кипърски управляващи. Един от тях е какъв е статусът сега на компанията в Кипър, защото публично удостоверение от кипърското финансово министерство за метода, по който ще тече процедурата отсам отсега нататък в Кипър публично няма“, осведоми Владислав Горанов.
 Владислав Горанов. Снимка: Денислав Стойчев Владислав Горанов. Снимка: Денислав Стойчев

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР