Българското правителство продължава преговорите с двете американски централи – ТЕЦ

...
Българското правителство продължава преговорите с двете американски централи – ТЕЦ
Коментари Харесай

България продължава да преговаря с двете US централи за искането им за дерогация


Българското държавно управление продължава договарянията с двете американски централи – Топлоелектрическа централа “AES Гълъбово “ и Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал Марица Изток 3 “ във връзка на техните претенции пред Европейска комисия за дерогация при производството на електрическа енергия. Това съобщи енергийния министър Теменужка Петкова по време на 8-мата районна енергийна конференция „ Дневният ред на енергийното развиване на района – цели, технологии и пазари “, на което 3eNews е медиен сътрудник.

Тя не конкретизира периоди, в които да приключат тези договаряния, само че увери публицистите, че задачата на държавното управление е да има равнопоставеност при опазването на ползите както на вложителите, по този начин и на бизнеса и потребителите.

Петкова посочи, че България води дейни договаряния с Европейска комисия по настояването да бъде повишен капитала на държавната Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ в размера на отговорностите, които има към Българския енергиен холдинг.

Задълженията произтичат от разноските, които са направени през последните 3 години за закупуване на излъчвания и по този метод да може централата да работи. Петкова заяви, че от Брюксел са изпратили писмо с спомагателни въпроси. В момента от българската страна се работи по отговорите. „ Европейската комисия пита във връзка с това, че БЕХ с действието си работи както всеки един частен вложител в сходна обстановка “, посочи Петкова.

Теменужка Петкова съобщи пред специалистите, че по време на срещи в Брюксел ясно е декларирала тази политика за прилагане на въглищата. Според министъра в последното десетилетие бизнесът е вложил над 1 милиарда лева за рационализация на въглищните централи.

През идната седмица започва построяването на газовата ни връзка с Гърция – различен предпочитан план за страната. Очаква се тръбата да бъде приключена през 2020 година, като по нея ще бъде доставян друг газ от съветския, съобщи още Петкова по време на форума.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР