Българското правителство продължава да поддържа позицията си, че няма да

...
Българското правителство продължава да поддържа позицията си, че няма да
Коментари Харесай

България ще продължи да блокира преговорите между ЕС и Скопие

Българското държавно управление продължава да поддържа позицията си, че няма да поддържа започването на договаряния за еврочленство на Северна Македония, до момента в който Скопие не се съобрази с българските условия. Това стана ясно от изказване на външния ни министър Екатерина Захариева след присъединяване й в съвещание на Съвет „ Общи въпроси ” на Европейския съюз.

Първият ни посланик уточни, че България е подготвена да одобрим преговорната рамка с Албания, защото Тирана е изпълнила огромна част от поставените й условия. Същото обаче не се отнася за Северна Македония, защото в плана за преговорна рамка със Скопие отсъстват българските претенции – придържането към формулата за езика, заложена в междуправителствената декларация от 1999 година и доказана с контракта за добросъседство от 2017 г.; пътна карта за осъществяване на договора; явен и безапелационен текст, че няма да се поддържат искания за македонско малцинство в България.

„ Отворени сме за продължение на диалозите и намиране на решения, само че предпочитание за договаряния и взаимни отстъпки са нужни и от двете страни. Не считаме, че има осезателен прогрес по осъществяване на контракта. Много ми се желае да се влагат повече старания в договарянията, в сравнение с в очерняща акция против България, каквато сме виждали 3 пъти, откогато съм била министър ”, уточни Захариева. И заключи: „ Смисълът на участието е да направи съюза по-силен. Ако на масата на Европейски Съюз има нерешени двустранни въпроси, това няма да направи съюза по-силен. ”
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР