Българското правителство ползва експертиза и на Организацията за икономическо сътрудничество

...
Българското правителство ползва експертиза и на Организацията за икономическо сътрудничество
Коментари Харесай

Калина Константинова: Ще повишим прозрачността в държавното управление

Българското държавно управление употребява експертиза и на Организацията за икономическо съдействие и развиване /ОИСР/ при реализираната промяна на държавната администрация, стана ясно на конференция в Министерския съвет при представянето на плана „ Напредване на промяната в обществената администрация “.

Проектът е съгласуван от администрацията на Министерския съвет, финансиран от Службата за поддръжка на структурни промени на Европейската комисия, а реализатор по една от дейностите е Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Конференцията бе открита от вицепремиера по дейно ръководство Калина Константинова, която оцени високо рекомендациите на специалистите от Организацията за икономическо сътрудничество и раз в 3 основни области за административната промяна в България - ролята на центъра на ръководство в стратегическото обмисляне и съгласуваност, регулаторната политика и гарантирането на интегритет в държавната администрация. Това оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Константинова акцентира, че методът на държавното управление към нужните промени в обществената администрация изцяло съответствува и се припокрива с рекомендациите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и международната процедура.

„ Отчитаме констатациите и оценките в отчета за центъра на ръководство, свързани с недоброто систематизиране на функционалностите сред администрацията на Министерския съвет и секторните министерства. Дублирането на функционалности сред администрациите, неналичието на ясно разграничаване сред обособените звена в администрацията на Министерския съвет /АМС/ са провокации, с които сме решени да се оправим.

Структуриране на ново звено за стратегическо обмисляне в АМС, с функционалности по мониторинг и оценка, е рекомендация, която ще използван на процедура. Това ще бъде видно за всички в плана за нов Устройствен устав на Министерския съвет и на неговата администрация, който напълно скоро ще бъде оповестен за публично разискване “, съобщи вицепремиерът.

Калина Константинова означи, че дълго време частичните, неустойчиви решения и неналичието на поредност в промените са съпътствали изпълнителната власт.

„ Нашата упоритост е да прекратим тази процедура. Да подредим множеството на брой тактики, които си опонират, припокриват се, не са синхронизирани във времето и осъществяването им не се наблюдава дейно. Ще модернизираме този развой като повишим прозрачността и използван правилата на положителното ръководство “.

Правителството към този момент работи и за поощряване на ефикасното използване на оценката на въздействието на нормативните актове на процедура, с цел да се подсигурява, че основаването на нови регулации ще се основава на данни и ще се прави в съдействие със заинтригуваните страни, в това число посредством така наречен ранни съвещания, стана ясно на конференцията.

„ Специално внимание отделяме на отправените рекомендации в отчета във връзка с интегритета в обществения бранш. Както знаете, държавното управление пое ангажимент за нулева приемливост към корупцията, който ние абсолютно съблюдаваме “, съобщи Константинова и подчертава, че Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество до този миг не оправдава упованията на обществото. „ Тази институция има потребност от дълбока промяна, за която твърдо декларирам, че има политическа воля, тъй като това е задача, която обществото ни избра да осъществим “, сподели вицепремиерът и осведоми, че се плануват съответни механизми за гарантиране на честността на чиновниците в обществения бранш, а в Плана за възобновяване и резистентност са заложени съответни дейности за разработване и приемане на система за инспекция на интегритета на чиновниците в държавната администрация.

Отчитаме рекомендациите, че България би трябвало да обезпечи всеобхватна правна рамка за отбрана на лицата, подаващи сигнали за нарушавания на правото на Европейски Съюз в сходство с европейската инструкция, като това също е мярка в Плана за възобновяване и резистентност, по която са заложени съответни направление на деяние.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз предлага още усилване на контрола върху качеството на нормативните актове, създаване на етичен кодекс за висшите държавни длъжности, възстановяване на работата на Националния съвет по антикорупционни политики. Константинова подсети, че напролет на тази година Националният съвет по антикорупционни политики към този момент е управляван от министър-председателя на България, което е удостоверение за политическия ангажимент на най-високо равнище.

България е основала добра нормативна и институционална рамка, като идващите провокации пред промяната на държавната администрация са нововъведенията, дигитализацията, развиването на човешките запаси и отвореното ръководство – това подчертава в обръщението си към участниците във форума Марио Нава, началник на генералната дирекция „ Подкрепа на структурните промени “ в Европейската комисия. Водещи специалисти от департаментите на дирекция „ Публично ръководство “ на Организацията за икономическо сътрудничество и раз показаха съответните рекомендации от отчета на организацията и се включиха в полемиките.

На 25 януари т.г. Съветът на Организацията за икономическо сътрудничество и раз взе решение измежду поканените за участие страни да бъде и България. Така, дружно с Румъния, страната ни получи късмет, откакто покрие всички критерии в хода на процеса на присъединение, да стане част от групата на страните с най-развитите стопански системи и гарантиращи най-високите стандарти за народна власт и господство на закона. 38 страни членуват в международната организация, измежду тях са и 22 страни членки на Европейски Съюз.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР