Българското правителство получи два шамара от Европейския съюз в един

...
Българското правителство получи два шамара от Европейския съюз в един
Коментари Харесай

България получи два европейски шамара едновременно заради корупцията

Българското държавно управление получи два шамара от Европейския съюз в един ден. Холандия попари още веднъж очакванията на България да влезе в шенгенската зона, като й отхвърли достъп поради ширещата се корупция на високо ниво. Брюксел регистрира, че битката с това събитие у нас е незадоволителна.

Министърът на външните работи Стеф Блок, който пристигна в София поради честването на 110 години дипломатически връзки сред двете страни, отклони горещото предпочитание на домакините си да промени позицията на своето държавно управление около юбилейния мотив и да даде зелена светлина на България за зоната без вътрешни граници в Европейски Съюз.

„ Ние разбираме това предпочитание, само че се надявам, че и вие ще разберете, че и холандският народ би трябвало да е убеден, че ще има извънредно мощен и праволинеен надзор на външните граници, преди да одобри България в Шенген. Впечатлен съм от постигнатия напредък. Министър-председателят (Бойко Борисов - бел. ред.) ми сподели многочислени фотоси от оградата по границата, само че има още една част, обвързвана с граничния надзор – по какъв начин се оправя държавното управление с корупцията, какъв е методът към трафика на хора, има ли спомагателни системи, които са внедрени за битка с трафика на хора и корупцията. В тези области считам, че има потребност от спомагателен прогрес. Трябва да има по-стриктна система в това отношение ", съобщи холандският министър на конференция след срещата си със своята колежка Екатерина Захариева.

Посещението на Стеф Блок съответства с излизането на характерните рекомендации за България и другите страни в Европейски Съюз в границите на така наречен Европейски учебен срок през 2019 година Документът също обръща внимание на високото ниво на корупция в България, макар че за наблюдението й по тази тематика има различен инструмент на Еврокомисията, който се назовава Механизъм за съдействие и инспекция. Там написа: " На риска от корупция би трябвало да бъде обърнато по-сериозно внимание, защото тя съставлява предикатно закононарушение за изпирането на пари. Българските органи ще би трябвало да покажат съответни и трайни резултати, демонстрирани посредством дефинитивни решения по каузи за корупция по високите етажи на властта " .

Холандия е най-големият източник на директни задгранични вложения в България (извън еврофондовете), които за интервала 1996-2018 година възлизат на 7.8 милиарда евро. През предходната година обаче нейни бизнесмени са вложили едвам 80 млн. евро у нас, което е индикатор за съществено оттегляне. Какво пречи на вложителите в България написа ясно в отчета на Европейска комисия за семестъра: " Институционалните дефекти, регулаторната неустановеност, корупцията и незадоволителното предложение на работна ръка не престават да са измежду главните спънки пред вложенията ".

Експертите в Брюксел са забелязали социално-икономически недостатъци, които пречат на България за доближаване  с другите страни в Европейски Съюз, и насочат четири рекомендации.

1. Да усъвършенства събирането на налозите посредством целенасочени ограничения в области като налозите върху горивата и труда. Да модернизира корпоративното ръководство на държавните предприятия посредством приемането и привеждането в деяние на бъдещото законодателство. Според тях за страната " съществуват данни, че недекларираният труд и противозаконната търговия с горива не престават да бъдат предизвикателство ", а ограниченията на управляващите биха били " от първостепенно значение за в допълнение понижаване на към момента огромния дял на сивата стопанска система " .

2. Да подсигурява стабилността на банковия бранш посредством усилване на надзора, поощряване на съответната оценка на активите, в това число банковите обезпечения, и поощряване на работещ второстепенен пазар за необслужваните заеми. Да подсигурява ефикасен контрол и използване на нормативната уредба за битка с изпирането на пари. Да укрепи небанковия финансов бранш посредством дейно използване на учреден на риска контрол, осъществяване на признатите неотдавна насоки за оценка и реализиране на контрол на групово ниво. Да извърши идната пътна карта за справяне с откритите пропуски в нормативната уредба за оповестяване в неплатежоспособност. Да предизвиква стабилността на бранша на автомобилното обезпечаване посредством превъзмогване на пазарните провокации и оставащите структурни недостатъци. 

3. Да насочи икономическата политика, обвързвана с вложенията, към научните проучвания и нововъведенията, превоза, по-специално към неговата резистентност, водите, отпадъците и енергийната инфраструктура и енергийната успеваемост, като регистрира районните разлики и усъвършенства бизнес средата.

4. Да усъвършенства пригодността за претовареност посредством усилване на уменията, в това число на цифровите умения. Да увеличи качеството, приложимостта на пазара на труда и приобщаващия темперамент на образованието и образованието, по-специално за ромите и другите групи в неравностойно състояние. Да предприеме ограничения за обществено приобщаване посредством възстановяване на достъпа до интегрирани обществени услуги и услуги по заетостта и по-ефективно подкрепяне на минималните приходи. Да усъвършенства достъпа до здравни услуги, в това число посредством понижаване на директните заплащания от страна на пациентите и справяне с дефицита на медицински експерти. 

 ПРЕПОРЪКИ
В характерните си рекомендации към България за икономическата политика в идващите 12 месеца Европейска комисия за първи път обръща внимание на слабите вложения у нас.   " Инфраструктурата страда от сериозен дефицит на вложения. Обхватът и качеството на транспортната инфраструктура остават под междинното за Европейски Съюз ниво. Трансевропейската транспортна мрежа в България към момента не е приключена, а излъчванията на парникови газове от автомобилния превоз са се нараснали доста през последните 5 години ", се споделя в документа. Затова Брюксел показва, че има нужда от в допълнение насърчаване на жп и пътни сектори, както и на интелигентни транспортни системи.
- Според Брюксел промените в обществената администрация и електронното ръководство не престават да бъдат мудни и не водят до задоволителни усъвършенствания, а бизнес средата остава слаба. Слабостта на институциите, регулаторната неустановеност, корупцията и незадоволителното предложение на работна ръка не престават да са измежду главните спънки пред вложенията. 
- Европейска комисия още веднъж обръща внимание на ефикасното използване на признатите към този момент законодателни ограничения против прането на пари. Посочва се, че ДАНС към момента не е изработила националната оценка на риска, която е " крайъгълен камък в създаването на съответни национални политики за битка с изпирането на пари и финансирането на тероризма ". Последните събития в банковия бранш демонстрират, че би трябвало да се ускори надзорът върху интернационалните финансови покупко-продажби.
- Препоръки се насочат и към автомобилното обезпечаване и по-специално " Гражданска отговорност ": ясни правила за обезщетяване, бистрота в ценообразуването на застраховката посредством въвеждане на системата " бонус-малус " и прецизно погашение на отговорностите по линия на " Зелена карта ". 
 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР