Българското правителство не направи нищо за запазване или за увеличаване

...
Българското правителство не направи нищо за запазване или за увеличаване
Коментари Харесай

В каква кондиция влизат партиите в битката за следващия парламент

" Българското държавно управление не направи нищо за опазване или за увеличение на броя на гласуващите. Не предприе нито една от по-сериозните ограничения, за които се приказва от октомври 2020-а ".Това сподели пред БНР доцент Светослав Малинов, началник на катедра " Политология " в СУ.

Според него спасението е било във въвеждане на отдалечено гласоподаване, гласоподаване по пощата и смяна в провеждането на изборния ден. България има потребност от висока интензивност и безапелационни резултати от изборите, уточни политологът.

Той акцентира, че на 4 април ще се отиде на избори по същите правила, макар че сме в условия на пандемията.

" От обществените изказвания на политическите водачи не се вижда вид за работеща коалиция след изборите.... Нека гласоподавателите привикват, че ще има коалиция на взаимни отстъпки ", разяснява доцент Малинов и беше безапелационен, че България ще се ръководи от коалиция, за основаването на която част от гласоподавателите няма да са удовлетворени:

" Нека гласоподавателите да бъдат по-толерантни към политическите водачи сега, тъй като има една назадничавост и отвод от взаимни отстъпки, единственият вид е да се отиде на нови избори, а това няма да донесе нищо положително за страната ".

Доц. Малинов изрече мнение и за допустима формула, при която министър-председателят на съдружно държавно управление няма да е партиен водач и предвижда тъкмо това да се случи след 4 април в България и добави:

" Ако ГЕРБ са първа политическа мощ, могат и да отидат в съпротива, това е обикновено при нашата изборна система и няма нищо необичайно в това.... Ситуацията няма да разрешава обичайните ходове за образуване на болшинство към водеща партия, чийто водач ще бъде министър председател ".

Според него следва ръководство, в което може да има съдружно ръководство на партии с лява и дясна еднаквост:

" Затова гласоподавателят би трябвало да се реши кое е по-важно - омразата към съперника или основаването на по-стабилни правила на действие на българската народна власт ".

Политологът дефинира ролята на президента Румен Радев като отрицателна поради плануваната доста ранна дата за парламентарните избори.

В предаването " 12+3 " доцент Антоний Гълъбов, учител в департамент " Политически науки " в Нов български университет, разяснява, че акцията ще е къса и нападателна:

" Ще бъде демонстрирана мощ през метода на говорене, а не през аргументацията ".

Според него сред 3 и 4 ще са парламентарните групи в идващото Народно заседание и по-възможно е коалиция да се сформира към ГЕРБ, в сравнение с към Българска социалистическа партия.

Доц. Гълъбов също беше безапелационен в прогнозата си, че идващото ръководство на страната ще е съдружно:

" Притеснително е това, че всички политически водачи желаят да застанат в ролята на Бойко Борисов. Нямаме цялостна идея, която да предлага друг небосвод и друг фасон на ръководство ".

Прогнозираната ниска интензивност не е поради здравния риск, а поради неналичието на залог на тези избори, заключи той.

Президентът е прекомерно деен, а неговата роля в изборния развой завърши с определянето на датата на изборите, счита политологът и добави:

" Факт е, че в случай че някой прави акция през последните месеци, това е президентът ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР