Българското правителство не може повече да остава безразлично към гоненията,

...
Българското правителство не може повече да остава безразлично към гоненията,
Коментари Харесай

Белобрадова: Гоце Делчев още приживе е приет за Апостол


Българското държавно управление не може повече да остава безразлично към гоненията, на които са подложени македонските българи, акцентира Белобрадова

Днес означаваме 120 години от трагичната крах на великия български бунтовник Гоце Делчев. Гоце Делчев е една от най-морално извисените персони в историята ни.

Ние имаме доста грехове към нашите сънародници от Република Северна Македония и към личната ни история. Един от тях е предаването на тленните остатъци на Гоце Делчев от ранния следвоенен комунистически режим в София на югославските управляващи в Скопие. Това изменничество е кулминационната точка на лакейството на тогавашната българска власт към Москва, последствията от които още ехтят в района и ни задължават и до ден сегашен да настояваме за историческата истина.

Това съобщи Елисавета Белобрадова от ПГ на ПП-ДБ от парламентарната естрада. Тя прочете декларация във връзка 120-тата годишнина от гибелта на Гоце Делчев.

„ Гоце Делчев е индивидът, оставил ни мисълта, където и да се намираме, ние живеем духовно свързани един с различен, свързва ни общият дълг към нашия пленен народ, комуто сме се обрекли да служим. Тези думи са изключително настоящи към всички нас в тази зала “, акцентира Белобрадова.

Тя посочи, че Гоце Делчев още приживе е признат за Апостол.

„ Неговата неизтощима сила, увереност и дръзновение, безусловна посветеност на битката за избавление на поробените българи, вдъхват очакване на угнетените и сили на съидейниците “, означи Белобрадова и добави, че за него се пеят песни, пишат се стихове и мемоари, само че най-силно свети като пътеводна светлина величието на неговия героизъм да се пожертва в името на свободата на България.

Народният-представител от ПП-ДБ съобщи, че Гоце Делчев ни е завещал да почитаме българските обичаи, просвета и история и въз основата на тези полезности и своите отговорности да има отношение и към тези наши сънародници, които са останали отвън рамките на нашето Отечество, тъй като те са българи не по-малко от всеки един от депутатите в пленарна зала.

Тя акцентира, че не по-малък грях е, че българските институции не престават да се отнасят с равнодушие към българите в РСМ. „ В РСМ продължава да бъде неразрешено да си българин. Ако го заявиш на всеослушание ти провеждат политически развой или физическа разпра. Българското държавно управление не може повече да остава безразлично към гоненията, на които са подложени македонските българи. Вписването им в Конституцията на РСМ и в останалите закони на страната, наедно с всички други нации, е не просто наложително изискване за началото на договарянията за участие в Европейски Съюз, това е първа значима стъпка към действителното пълноправие, към което би трябвало да бъдат интегрирани в политическия, социалниs и културния живот на македонската страна “, безапелационна е Белобрадова.

„ Призоваваме за неотложно преустановяване на политическите процеси срещу водачите на македонските българи, които търсят само пълноправие и почтено място измежду останалите жители на РСМ “, съобщи тя и добави, че по едно и също време с това би трябвало да оставим и езика на омразата обратно, да оставим разделянето и да не забравяме в никакъв случай историческата истина, както и да се помирим с нея.

„ Днес няма наши представители в Скопие за общи празнувания, през днешния ден няма и представители на РСМ за общи празнувания в град Гоце Делчев, няма и обща делегация в село Баница. Отговорността за това е обща, както е общ духовният дълг, който ни е оставил самият Гоце Делчев ", сподели в умозаключение Белобрадова.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР