Българското правителство има право да намали ДДС за алкохола временно

...
Българското правителство има право да намали ДДС за алкохола временно
Коментари Харесай

Брюксел разрешава временно сваляне на ДДС за алкохола

Българското държавно управление има право да понижи Данък добавена стойност за алкохола краткотрайно или за консумация на място.

Това излиза наяве от отговор на Европейската комисия на питане на " Дневник " дали свалянето на ставката от 20 на 9% за потреблението на вино и бира в заведенията не е в нарушаване на евродирективата за Данък добавена стойност. Финансисти предизвестиха тези дни, че евродирективата изключва алкохола от стоките, за които държавите-членки може да вкарват по-ниски данъчна ставки от общоприетата за страната.

" Службите на Европейската комисия към този момент предложиха на страните членки да показват еластичност по въпроса за отговорностите по Данък добавена стойност на бизнеса по време на пандемията от COVID-19. В този подтекст би трябвало да се означи, че избрани държави-членки към този момент одобриха незабавни ограничения, особено за поддръжка на туристическия и ресторантьорски бранш. Изглежда допустимо директивата за Данък добавена стойност да се интерпретира гъвкаво във връзка с намаляването на ставката на Данък добавена стойност за стеснен интервал от време, като се вземат поради предложенията на Комисията за промяна от 2018 година ", показват от Европейската комисия.

По-ниският 9% Данък добавена стойност за потреблението на вино и бира в заведенията би трябвало да влезе в действие от на следващия ден - 1 август, и ще важи до края на 2021 година Все още обаче законовата смяна не е оповестена в Държавен вестник. В днешния му брой гласуваният в четвъртък от парламента закон липсва. Вероятно е очакван ексклузивен брой за събота, 1 август, стига президентът да не наложи несъгласие.

Подобно препускане при приемането на значими данъчни промени без разискване, оценка на въздействието и финансови планове, бе подложено на критика от депутатите от Българска социалистическа партия, част от които се въздържаха при гласуването на законопроекта. Прибързаното гласоподаване носи рисковете да се одобряват закони в несъгласие на европейските правила.

Ако за виното и бирата имаме карт-бланш от Брюксел, то налагането на 9% за туроператорските услуги най-вероятно ще ни донесе наказателна процедура. Причината е, че с Данък добавена стойност се полза маржът на туроператорите, а не стока или услуга, по тази причина и евродирективата не разрешава в този случай  данъкът да бъде намаляван. Самата шефка на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ предизвести за тази заплаха, само че това спря ръководещото болшинство в Народното събрание да гласоподава по-ниската ставка за туроператорските услуги.

От 1 август с 9% ще се таксуват и автобусните екскурзии, т.нар инцидентен транспорт. 

В последния миг преди второто четене на законовите промени група депутати от НФСБ и ГЕРБ, отпред с Валери Симеонов, вкараха още един цялостен бранш, за който ще важи 9%-ната ставка - използването на спортни уреди. Както стана ясно по-ниското облагане далеч не се лимитира с фитнес залите. Тук влизат и басейни, тенис-кортове, футболни стадиони, всевъзможен вид спортни зали. Прекалено общата дефиниция резонно поражда въпроси дали с 9% Данък добавена стойност ще се таксуват лифтове и ски писти. В закона няма формулировка за спортни уреди.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР