Българското правителство да отложи ратификацията на СЕТА - всеобхватното търговско

...
Българското правителство да отложи ратификацията на СЕТА - всеобхватното търговско
Коментари Харесай

Да се отложи ратификацията на СЕТА, искат от За Земята

Българското държавно управление да отсрочи ратификацията на СЕТА - всеобхватното комерсиално и икономическо съглашение сред Европейски Съюз и Канада. Това поучават проф. Гюс Ван Харнет, учител по административно и интернационално капиталово право в Канада и проф. Лорънс Анкерсмит, специалист по европейско право във Англия.

Двамата учени са в България по покана на неправителствената организация " За Земята ". Аргумент за това е предстоящото мнение на Европейския съд, който може да бъде употребен от българското държавно управление за отлагането на ратификацията. На процедура, в случай че Европейският съд постанови, че СЕТА опонира на европейското законодателство, тогава Европейска комисия ще би трябвало да започва отначало договарянията по съглашението.

Ако държавното управление не ратифицира съглашението, това би означавало завършек на заложените в него арбитражни механизми. Именно в тях канадският професор Гюс Ван Харнет вижда особена заплаха, защото на процедура те фаворизират правото на интернационалните корпорации, дават им специфични привилегии, без това да е съпроводено с каквито и да било задължения.

Проф. Хартън посочи, че през последните години тези отбрани са употребявани за покачване на стотици искове на вложители против държавните управления. Такъв е образецът и от Канада, където в края на 90-те години американска компания е принудила канадското държавно управление да разгласи една добавка в горивото " ММТ " за безвредна за здравето, макар че е потвърдена връзката й с по-високата заболеваемост при децата, и да заплати обезщетения на въпросната компания. Производителят е основан в Съединени американски щати употребява уговорка в НАФТА и юридически механизъм, отвън националната правосъдна система на Канада.

Арбитражната система ICS/ISDS има негативното отражение в региона на екологията и устойчивото развиване и способства написването на новите правила на глобализацията напълно в интерес на най-силните като се изключват най-слабите - елементарните жители.

Проф. Хартън посочи, че при въпросните арбитражи липсва обективен развой, тъй като единствено компанията вложител може да ги стартира. Освен това те се организират при изключителни правила и един тип всеки арбитър работи в интерес на поверения му арбитраж. Белгия, да вземем за пример, е изисквала мнение по отношение на регулаторното съдействие. Казусът с Белгия е доста значим, защото потвърждава съществуването на правни съображения, че СЕТА опонира на европейската правна рамка.

Становище до каква степен съвместими са въпросните арбитражи контрактувани в СЕТА ще би трябвало да даде и България. Най-вероятно това ще направи Министерство на правораздаването.
Проф. Хартън бе безапелационен, че в СЕТА и ТПТИ не става въпрос просто за търговски съглашения, които отстраняват мита, а съдържат повсеместен развой на либерализация.

СЕТА влиза в действие от 21-ви септември. Тогава от мито се чака да бъдат освободени множеството от стоките. Квотите и митата за някои селскостопански артикули се чака да отпаднат последователно в интервал от 4 до 7 години. Така да вземем за пример в границите на Европейски Съюз се усилва вносът на ниско и среднокачествена пшеница на 100 хиляди тона на година.

Проф. Анкерсмит напомни, че СЕТА е утвърдена от извънредно дясното държавно управление на Стивън Харпър и планува основаването на Форум за регулаторно съдействие с Канада. Въпросният конгрес обаче би бил добър лобистки инструмент за интервенция в законодателството на ранен стадий, още преди обществения спор на национално равнище. Ивайло Попов от " За Земята " бе безапелационен, че още в процеса на създаването на съглашението не е имало никакво гражданско присъединяване.

Той уточни, че отнасянето на съглашението към Конституционния съд от страна на президентската институция през юли месец касае единствено процедурата по ратификация, а не самото съглашение и спор всъщност не е имало. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР