Българското правителство да не разчита на доклада на БАН за

...
Българското правителство да не разчита на доклада на БАН за
Коментари Харесай

Костов посъветва кабината да поиска помощ от ЕК за казуса Белене

Българското държавно управление да не разчита на отчета на Българска академия на науките за нуждата и жизнеспособността на плана за градеж на АЕЦ " Белене ", защото е напълно неплатежоспособен и може да докара до неверно управническо решение. Ако желае да има действителна оценка за потребността от втора нуклеарна мощ в страната и в района и за опциите за реализацията на плана, кабинетът да изиска помощта на Европейската комисия. Това предложи ръководителят на Центъра за разбори и ръководство на риска и някогашен министър председател Иван Костов по време на полемика във вторник в Народното събрание, проведена от Българския енергиен и минен конгрес (БЕМФ).

Целта й беше да провокира параленост на всички направени до момента разбори " за " и " срещу " нова АЕЦ у нас, базирайки се на изходните данни за всеки от тях и методиките им. Идеята беше народните представители да чуят другите причини в поддръжка или против влачения над 30 години нуклеарен план, защото Българска социалистическа партия напира да се анулира парламентарното решение от март 2012 година за прекратяването му.

Единственият присъстващ народен представител обаче бе Делян Добрев от ГЕРБ.

Освен народните представители, от действителен спор по тематиката избягаха и организации, които към този момент се ангажираха с отчети, доказващи потребността от АЕЦ " Белене ".

Българският атомен конгрес, който преди по-малко от месец показа пред енергийната парламентарна комисия финансиран от него отчет за неналичието на съществени опасности пред продължаването на плана, отхвърли да се включи в полемиката, защото тя се очертавала да е на съперниците на АЕЦ " Белене ", а и с БЕМФ не се разбрали за формата на представянията и мненията.

Не пристигна и Александър Тасев, началник на екипа на Българска академия на науките, изготвил разбори по поръчка на държавното управление, към които породиха подозрения оказван ли е политически напън върху оценките за плана.

Ето за какво новите визии и оферти бяха малко и измежду тях бе изявлението на Иван Костов и мнение на ръководителя на енергийния конгрес Иван Хиновски. Според него доставеното към този момент съветско съоръжение за прекратения нуклеарен план би трябвало да се трансферира в активите на АЕЦ " Козлодуй " и да стартира да се работи по план за създаване на заместващи мощности на сегашните V и VІ блок, които съгласно Хиновски до 2030 година би трябвало да спрат работа, защото няма да дават отговор на все по- повишаващите се условия за нуклеарна сигурност. Площадката за спрения план, която инфраструктурно и логистично е доста добре обезпечена, да стане безмитна зона за високотехнологично произвеждане, предложи още Хиновски.

Много пропуснати условия в отчета на Българска академия на науките

След като в първите дни на януари центърът на Иван Костов показа обобщение от собствен отчет, че и оптимистично видяно АЕЦ " Белене " е ненужна, в този момент той навлезе допълнително елементи на този разбор.

Бившият министър председател разруши всички заключения от отчета на Българска академия на науките. Костов уточни, че анализът стъпва на нереалистични предвиждания за растежа на популацията и повишаването на тока, завишава с над 4.2-4.4 пункта темпа за нарастване на брутния вътрешен артикул на страната, плануван от Еврокомисията. Не се регистрира и плануваното обновяване употребата на 630 МВ мощности в Топлоелектрическа централа " Варна ", повишението на мощността на АЕЦ " Козлодуй " до 104% след модернизацията и удължаването на живота на на двата блока, както и проектите за развиване на газификацията.

От думите на Иван Костов стана ясно, че АЕЦ " Белене " е невъзможна без държавна помощ. Той разкритикува финансовите модели на Българска академия на науките за реализацията на нуклеарната централа и предложи на държавното управление, преди да се вземе каквото и да било решение, да се изиска помощта на Брюксел за оценката на нуждата от нови нуклеарни мощности в подтекста на пакета " Чиста сила " на Европейски Съюз и решенията за растеж на възобновимите енергийни източници. Министерството на финансите да ревизира какви биха били действителните лихви за кредитирането на един нуклеарен план в другите разновидности на реализацията му, защото изчисленията на Българска академия на науките за рентабилността на АЕЦ " Белене " са съмнителни, посъветва още ръководителят на Центъра за разбори и ръководство на риска към Нов български университет.

Държавната отговорност е неизбежна

Експертът от БЕМФ Антон Иванов още веднъж обърна внимание, че в международен мащаб няма нито един напълно частен нуклеарен блок и подсети, че страната, даже и да не е притежател на АЕЦ, има редица директни отговорности към сходна централа. Държавата би трябвало да обезпечи средства за обезщетяване на всички искове при възможна нуклеарна повреда, при положение, че тези искания надвишават размера на застрахователната лавица на нуклеарния оператор, уточни Иванов. Той добави, че страната е тази, която дава отговор за физическата отбрана на нуклеарните обекти, както и за ръководството и съхранението на нуклеарните боклуци.

Иванов също счита, че държавното управление би трябвало да проучва взаимно с Европейската комисия дискутираните до момента обществено от властта разновидности за приватизация на нуклеарния план или за включването на наличното съоръжение за АЕЦ " Белене " като апортна вноска в капитала на бъдеща планова компания, за която да се търси стратегически вложител. С Брюксел може да се разиска и дали да се даде държавна помощ по образеца на построяването на английската АЕЦ " Хинкли пойнт ", където страната ще покрива част от цената на тока посредством контракти за разлика, и на унгарската АЕЦ " Пакш 2 ", където страната влага при по-ниска възвръщаемост на вложението.

Наличното съоръжение – за заместващи мощности в Козлодуй

Иван Хиновски разяснява, че всички нови изграждащи се нуклеарни мощности са върху остарели. По думите му все още няма изясненост дали двата блока на АЕЦ " Козлодуй " ще могат да работят след 2030 година поради повишаваните се условия за сигурност. Миналата есен нуклеарният регулатор даде нов десетгодишен лиценз за работата на V блок след модернизацията му. Очаква се подобен да получи и VІ блок през есента на 2019 година Макар съветският реализатор на плановете по удължаването на живота на двата налични реактора да счита, че V блок може да бъде експлоатиран безпроблемно още 30 години, а евентуално същото ще е заключението и за другия реактор, Хиновски е на мнение, че това едва ли ще е допустимо поради новите условия за сигурност.

Затова съгласно него би трябвало да стартира план за влагането на наличното нуклеарно съоръжение за АЕЦ " Белене " в две заместващи мощности в сегашната нуклеарна централа. Вече има определена площадка за VІІ блок, който трябваше да се прави по технология на американската " Уестингхаус ", само че планът се провали. Теренът има оценка за влияние върху околната среда, а и с Брюксел стартира процедура по съгласуването на плана. Хиновски счита, че сеизмично определената за VІІ блок площадка е добра и оборудването на " Белене " може да се приспособява за план за заместващи мощности в Козлодуй. Така ще резервира и развива капацитетът на специалистите в Козлодуй ", уточни той.

Освен това би трябвало да се вземе решение за апортиране на оборудването за " Белене " в капитала на АЕЦ " Козлодуй ", което ще усъвършенства доста финансовото положение и на НЕК, която сега се води притежател на създадените уреди. Дъщерната компания на АЕЦ " Козлодуй " – " Нови мощности ", може да ръководи сходен план до приемането на позволение за градеж, след което вероятно да се включи стратегически сътрудник, стана ясно от думите на нуклеарния експерт.

Хиновски пресметна, че построяването на един блок в Козлодуй с наличното съоръжение за АЕЦ " Белене " ще коства 5 милиарда евро, два блока – 9.1 милиарда евро, а градежът на самата АЕЦ " Белене " ще излезе 10 милиарда евро. Според неговите сметки цената на тока от издигнатия единствено един блок ще е 68 евро/МВтч, в случай че са два, цената на тяхната електрическа енергия ще е 75 евро за мегаватчас, а продукцията от вероятно построената АЕЦ " Белене " ще коства 75 евро/МВтч.

Да не жертваме ТЕЦ-овете поради АЕЦ " Белене "

Специалистът и някогашен началник на българския нуклеарен регулатор Георги Касчиев също подчертава върху това, че новите нуклеарни мощности са заместващи и такива градежи са по-ефективни поради потреблението на съществуващата инфраструктура за включване в мрежата след рационализация. Въпреки това той смята, че на този стадий нов нуклеарен градеж не е на дневен ред, а по-важното е България да отбрани въглищните си централи и да издейства от Брюксел отстъпки за употребата им допустимо най-дълго макар нарасналите екоизисквания за изхвърляните от тях газове.

От думите му стана ясно, че държавното управление не би трябвало да жертва топлоелектрическите централи, с цел да отвори ниша за нови енергийни мощности и да обоснове потребността от АЕЦ " Белене ". Според него доставеното съоръжение за АЕЦ " Белене " е под 9 % от нужното за построяването на една атомна централа и вложението за големи суми сама поради изхарчените в плана към този момент 3 милиарда лева (което е към 15 на 100 от прогнозната стойност на АЕЦ " Белене " – б.а.).

Касчиев повтори и остаряла своя теза парогенераторите за " Белене " да се оставят за потребностите на АЕЦ " Козлодуй " след няколко години, което провокира гнева на шефа на " Нови мощности " Любен Маринов. Той съобщи, че в нито един документ на нуклеарния регулатор или на нуклеарния оператор не се показва нуждата от счита на парогенераторите на АЕЦ " КозлодуйV

Представителят на " Зелените " Борислав Сандов заяви, че неговата организация приготвя собствен отчет за АЕЦ " Белене ", който занапред ще бъде разгласен. Този разбор съдържал тезата, че даже и да има растеж на вътрешното ползване на електрическата енергия, има метод той да бъде удовлетворен посредством по-ефективното потребление на наличните мощности и на възобновимите източници. " Отварянето още веднъж на ковчега " Белене " значи единствено нови обществени разноски ", съобщи той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР