Българското посолството в САЩ предупреждава сънародниците ни зад океана за

...
Българското посолството в САЩ предупреждава сънародниците ни зад океана за
Коментари Харесай

Важно: Посолството ни в САЩ предупреди за размирици след изборите там и препоръча да...

Българското посолството в Съединени американски щати предизвестява сънародниците ни зад океана за безредици в огромните градове след президентските избори.

"Вечерта след изборите за президент на Съединени американски щати на 3 ноември, както и през идващите няколко дни, съществува възможност от протестни дейности и нарушение на публичния ред в по-големите градове ", пишат от там.

В тази връзка предлагат да се заобикалят местата, където има събирания на огромни групи от хора или предварителна информация за вероятни произшествия.

При попадане в такава обстановка, следва прецизно да се съблюдават напътствията на локалните управляващи и полицията.

При нужда от подпомагане, нашенците могат да се свържат с посолството на тел.: (202) 387-5770.



А по кое време ще получим резултатите от изборите в Съединени американски щати?

Резултатът нормално се получава в нощта на изборния ден. Първите екзит полове са огласяват на Източното крайбрежие в 19:00 локално време или 00:00 GMT, 2 часа българско време.

Пълното броене обаче в никакъв случай не се приключва в изборната нощ - само че нормално има задоволително гласове, с цел да се удостовери победител.

Президентите на Съединени американски щати не се вземат решение от националния избор, а от спечелването на задоволително щати, а спечелилият във всеки щат взима избран брой "електорални гласове " въз основа почти на броя на популацията си.

За да се завоюва Белия дом са нужни 270 електорални гласа.

Защо тази година е друга?

Пандемията на ковид накара повече от всеки път хората да гласоподават предварително, по пощата или персонално.

Гласовете по пощата нормално се регистрират по-дълго, защото би трябвало да преминат през повече стъпки, с цел да бъдат тествани, като инспекция на автограф и адрес.

Някои щати, като Флорида и Охайо, разрешават този развой да стартира седмици преди изборния ден, тъй че гласовете са подготвени за броене.

Но други щати, като Пенсилвания и Уисконсин, не разрешават обработката на предварителни гласове до деня на гласуването.

Повечето бюлетини - хартиени или цифрови - се броят от машини.

Но анкетиращите би трябвало да ревизират всички хартиени бюлетини, които машините не обработват.

След затваряне на изборните секции данните за гласуването ще бъдат трансферирани в централен избирателен щаб - кметство или сходно място. Понякога това се прави по електронен път.

Окончателните резултати от гласуването могат да се трансформират сред първото броене и тези заверени резултати, само че не фрапантно.

Ако резултатът от изборите е оспорен, следва броене, което може да траял повече от месец - и да е последвано от решението на Върховния съд. Това се случи през 2000 година, когато Ал Гор загуби с 537 гласа от Джордж Буш.

ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ ПОДРОБНОСТИ ЗА ИЗБОРИТЕ В Съединени американски щати
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР