Българското посолство в САЩ провежда кампания "Останете заедно", която е

...
Българското посолство в САЩ провежда кампания "Останете заедно", която е
Коментари Харесай

Важна информация за отнемането на деца в САЩ

Българското посолство в Съединени американски щати организира акция "Останете дружно ", която е ориентирана против лишаване на деца с български генезис, живеещи в чужбина, от техните родители. Службите работят по този метод, когато смятат, че малчуганите са в риск или има данни за неспазване на локалното законодателство.

В тази връзка от посолството разгласиха няколко значими акцента, които нашите сънародници да имат поради.

1. КОЙ ОТГОВАРЯ ЗА ЗАКРИЛАТА НА БЪЛГАРСКО ДЕТЕ В ЧУЖБИНА?

Ако семейство български жители се откри трайно в друга страна, то тяхното всекидневно местожителство също се трансформира и е в тази страна - без значение, че имат непрекъснат адрес в България. От този миг за закрилата и благосъстоянието на децата в това семейство работят законите и органите на непознатата страна. А тя при избрани условия може да наложи ограничения за протекция, в случай че реши, че детето се намира под риск.

Няма значение от кое място е детето. Има значение къде е сега.

2. КАКВИ МОГАТ ДА БЪДАТ МЕРКИТЕ ЗА ЗАКРИЛА?

В взаимозависимост от степента на риска, ограниченията за протекция могат да бъдат разнообразни. Най-леките включват наблюдаване на детето от обществените служби и обвързване за посещаване и съвещания със експерти като лекари, педагози, психолози. При по-тежките случаи, може да се стигне до настаняване на детето и един от родителите в профилирано жилище. А най-крайната мярка е извеждане на детето от фамилията.

Затова е значимо да знаем: Отговорността да сме родители изисква предварителна защита против това, даже неумишлено, да сложим детето си под риск.

3. КОГА ДЕТЕ Е ПОД РИСК?

Всяка страна има свои лични правила за оценка на риска и потребността от протекция на дете. Затова е значимо да сме добре осведомени какви са тези правила в определената от нас страна.

Най-общо като риск се приема деяние или безучастие на родителя, което заплашва детето.

4. ОТКЪДЕ ДА съдебна експертиза ИНФОРМИРАМ КАКВИ СА ПРАВИЛАТА В ДЪРЖАВАТА, КОЯТО АЗ СЪМ ИЗБРАЛ?

Необходимо е родителите да се извърнат към българската дипломатическа или консулска работа в определената страна. Оттам могат да дават данни за контакт с способените институци по повод закрилата на децата, както и надеждни електронни източници на информация за съответната страна.

Не разчитайте безусловно на информацията в интернет! Необходимо е да я потърсите непосредствено от определената страна.

5. КОЙ МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ?

При пускане на процедура по контрол или лишаване на дете от фамилията му в непозната страна, родителите би трябвало незабавно да потърсят услугите на локален юрист, експерт по фамилно право. Съдействие за това може да окаже българското посолство или консулство, като даде лист на надеждни юристи за правна отбрана.

Важно е да се знае, че българският съд и органи за протекция на детето нямат пълномощия и не могат да се намесват в почнала процедура по налагане на мярка за протекция в непозната страна.

6. КОИ ДЕЙСТВИЯ И ПОВЕДЕНИЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ОЦЕНЕНИ КАТО РИСК ОТ СОЦИАЛНИТЕ СЛУЖБИ

Рискове, свързани със здравето: Неявяване на наложителни профилактични прегледи. Пренебрегване на лекарски рекомендации и отвод от назначено лекуване. Сериозно заболяване на детето, което изисква характерни грижи – да вземем за пример сърдечно увреждане, потребност от диализа или трасплантация, синдром на Даун.

При сходни условия е допустимо под наблюдаване да се сложи освен болното, само че и здравото дете в фамилията.

Рискове, свързани с дома и фамилната среда: Непълнолетни родители или предстоящо раждане в многодетно семейство, сложено под наблюдаване на обществените служащи. Твърде малко жилище или жилище с недобри условия за живот. Честа промяна на адреса и обитаемоте места в границите на страната. Нередовно възнаграждение на наем и режийни разноски.

При малолетни родители е допустимо детето да бъде отнето от фамилията директно след раждането му.

Рискове, свързани с принуждение: Системни кавги сред родителите, или сред родителите и детето. Налагане на сурови санкции, удари, побой, дърпане на ръка или ухо, шамари. Незачитане волята и правата на децата в по-зряла тийнейджърска възраст – да вземем за пример да бъдат наричани с име, което не издава българския им генезис, или да поддържат сантиментални връзки с лице от друга раса. Употреба на алкохол и наркотични субстанции. Обвинения в упражнено домашно принуждение сред родителите – без значение дали са основателни, или не.

В доста страни жителите възприемат за собствен дълг да алармират неотложно управляващите, в случай че научат или виждат сходни прояви и условия.

Рискове в учебно заведение: Системни отсъствия на детето от образователните занятия или неприятни резултати от образованието. Необичаен външен тип – да вземем за пример детето е прекомерно едва или прекомерно цялостно от възприетото в съответната държана. Занемареност. Наличие на физически белези, рани, изгаряния, следи от ухапвания – хипотеза за принуждение в фамилията.

Ако детето е прекомерно безмълвно и се изолира от съучениците си, или пък е прекомерно буйно и нападателно, това може да направи усещане на учебните управляващи.

Рискове, свързани със сигурността: Оставяне без контрол вкъщи, в колата или на улицата на дете до 10-годишна възраст. Извеждане на детето от страната без единодушието на другия родител. Отказ от контакт със обществените служби. Извеждане на детето от страната при към този момент почнала процедура по контрол или лишаване на родителските права. Отказ от настаняване в обществено жилище по наставление на локалните служби.

Ако съдът или обществената работа са наредили родителите да живеят разграничени, или единият родител да не вижда детето, нямате право на секрети срещи между тях, прецизират още от посолството.

ОСТАНЕТЕ ЗАЕДНО Информационна акция за предварителна защита против лишаване на деца с български генезис, живеещи в чужбина, от...
Публикувахте от в 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР