Българското посолство в Делхи е установило контакт с шестима българи,

...
Българското посолство в Делхи е установило контакт с шестима българи,
Коментари Харесай

Има шестима българи в един от нападнатите хотели в Шри Ланка, но са в безопасност

Българското посолство в Делхи е открило контакт с шестима българи, намиращи се в един от нападнатите хотели в столицата на Шри Ланка Коломбо. Това заяви Министерството на външните работи в информация до медиите.

Никой от тях не е потърпевш в серията атентати, лишили живота на над 200 души и ранили стотици други. Хронологията на събитията четете тук.

" По информация на посолството ни в Индия (каквото България няма в Шри Ланка - бел. ред) към този миг няма данни за потърпевши български жители при терористичните офанзиви в църкви и хотели в Шри Ланка. Съобщава се за най-малко 207 починали в резултат на детонациите, " продължава институцията.

Българското посолство в Делхи е в непрекъснат контакт по линия на локалното консулско съдействие с посолствата на страните от Европейски Съюз в индийската столица, където се подава настояща информация от Коломбо, в това число и от лечебните заведения, в които са настанени потърпевшите.

" Мисията ни в Делхи е открила контакт с шестима български жители, намиращи се в един от потърпевшите хотели в град Коломбо, които са в сигурност. Дипломатичното ни посланичество е разполагаем за оказване на подпомагане на сънародниците ни, " се споделя още в известието. Не се прецизира за кой от трите петзвездни хотела - " Шангри-Ла ", " Кингсбъри " и " Синамън Гранд " - става въпрос.

Външното министерство прибавя, че " до този миг още двама български жители, намиращи се на към 100 км от Коломбо, са се обърнали към посолството ни в Делхи. Единият от тях е уведомил, че е в сигурност, само че трябвало да излети тази нощ от Шри Ланка и потърсил съвет дали да подхваща пътешестване до столицата. Другият е на отмора и също е в сигурност, само че схванал от околните си в България, че всички чужденци се изтеглят от Шри Ланка. И двамата са били посъветвани да не подхващат пътешестване към Коломбо, да изчакат ситуацията в столицата да се успокои, да наблюдават настоящата информация и да поддържат връзка с околните си и с посолството. "

Правителството на Шри Ланка в въвело полицейски час от 18.00 до 6.00 часа локално време, а също по този начин е взело решение за блокиране на WhatsApp и други обществени мрежи. Съобщава се, че в това време са били регистрирани подправени известия за нови два атентата. Към момента летището в Коломбо действа в естествен режим със засилена защита, само че напредването към него е затруднено заради вечерния час.

Препоръчително е българските жители в Шри Ланка да заобикалят места, в които се организират религиозни прояви или наоколо до религиозни храмове, а също и да проявават нерешителност, в случай че са наоколо до огромни събирания на хора, митинги или демонстрации.

Сигнали и молби за подпомагане се одобряват непрекъснато и на телефонните линии на Дирекция " Ситуационен център ": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: [email protected].
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР