Българското общество трябва да цени и уважава своите ярки личности,

...
Българското общество трябва да цени и уважава своите ярки личности,
Коментари Харесай

Румен Радев: Нуждаем се от достойни примери, обединяващи обществената енергия в името на България

Българското общество би трябвало да цени и почита своите ярки персони, а това сте вие – хората, които с доста труд, неизменност и целенасоченост изграждате своя професионален път, като допринасяте за благоденствието на цялото ни общество. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към петимата изтъкнати учени, които бяха удостоени с ордени на гала през днешния ден на „ Дондуков “ 2.

В Гербовата зала президентът отличи акад. проф. доктор Петър Червеняков с медал „ Стара планина “ – първа степен, за достижения в региона на гръдната и сърдечно-съдовата хирургия. Уважаваният хирург е откривател, внедрил 40 нови оперативни метода, създател на стотици научни изявления, приет учител и академик. През дългия си професионален живот е направил над 30 000 интервенции и асистенции, съветвал и оперирал пациенти у нас и в чужбина.

Проф. доктор Радослав Гайдарски беше отличен с медал „ Св. св. Кирил и Методий “ – огърлие. Изтъкнатият академик е преподавател на три генерации млади хирурзи, главен учител на студенти и специализанти. С медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ – огърлие, президентът удостои и проф. доктор Темелко Темелков – един от най-уважаваните тясно профилирани коремни хирурзи в България, съдействал за развиването на Медицинския университет във Варна.

Държавният глава награди и проф. Николай Червенков с медал “Св. св. Кирил и Методий” първа степен, за огромни заслуги в региона на историческата българистика. Неговата активност е дала огромен подтик за възобновяване и разширението на контактите сред България и българската историческа диаспора в Бесарабия. Проф. Червенков е съдействал за основаването на държавния университет „ Григорий Цамблак “ в Тараклия, на който през 2004 година е определен за първи ректор.

За заслуги в региона на образованието и естествените науки с медал „ Св. св. Кирил и Методий “ – огърлие, Румен Радев удостои акад. Александър Петров. Откритията на уважавания академик са в основата на голям брой от актуалните най-високо софтуерни научни разработки в региона на био-нанотехнологиите, мембранната биофизика и физиката на живата материя.

„ Обществото има потребност от заслужен образец, който да сплотява и канализира нашата сила в името на просперитета на България “, съобщи президентът Румен Радев, като добави, че точно петимата отличени са сложили публичния интерес на фундамент и служат за образец на всички ни.

По думите на президента, петимата носители на високите оценки са доказателство, че България е богата на значими персони и гении. Зад гърба ви остава уважението и самопризнание на хората, остава отстояването на българската еднаквост и достижения във значими за човечеството области, съобщи президентът.

Румен Радев добави, че напредъкът на обществото се дължи на хората с реформаторски дух, неизчерпаема сила, които имат дръзновението смелостта да разчупят всевъзможни стандарти и канони, въвеждайки прогресивни форми на професионална активност.

От името на наградените Радослав Гайдарски благодари за оценките. Професорът изрази вяра младежите на България да остават да работят в родината си и благодари на екипите, с които отличените са работили през годините и са постигнали високите си резултати.
 bx9o3468  bx9o3456  София (10 май 2018) На гала на
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР