Българското общество проявява редица традиционалистки навици. Това показва проучване на

...
Българското общество проявява редица традиционалистки навици. Това показва проучване на
Коментари Харесай

Българинът не се отказва от домашната ракия, туршиите и прането на балкона

Българското общество демонстрира редица традиционалистки привички. Това демонстрира изследване на " Галъп интернешънъл ", извършено сред 4 и 10 септември. Целта на сондажа е да покаже линии от актуалния портрет на българина 30 години след началото на прозападните и продемократични промени в страната ни.

Изследването демонстрира, че близо 2/3 от пълнолетните българи са на ръка разстояние от всичко, обвързвано със земя и природа - избират ракията да е домашна, имат другари и/или близки, които отглеждат домашни животни за храна или овощни дръвчета, постоянно употребяват домашна зимнина.

Над 70% от интервюираните показват, че в миналото са приготвяли или постоянно употребяват зимнина, в това число туршия, лютеница, компоти и така нататък Резултатите демонстрират, че модерният метод на живот в огромните градове не е заличил обичайното за българите подготвяне на артикули за зимата. В избрани случаи използването на домашно приготвени артикули даже е желана пред създадените под държавна регулация. 66% от запитаните избират, ракията да е домашна, а не купена. Една четвърт от запитаните не споделят това желание. Останалите се двоумят.

Над 60% от сънародниците ни настояват, че или отглеждат плодове и зеленчуци и домашни животни за персонална консумация, или имат близки и познати, които го вършат.

За 77% от интервюираните сушенето на облеклата на балкона остава желан способ макар противоречивия резултат върху естетиката на фасадите и градския пейзаж.

Освен това за над 2/3 от участниците в проучването събуването на обувките у дома е от огромно значение - 71% дават отговор, че когато имат посетители, биха предпочели те да влязат в къщи едвам откакто се събуят, до момента в който единствено една четвърт от запитаните не избират гостите да са без обувки.

Според " Галъп " сходни привички идват от средата, в която огромна част от българите са принудени да живеят.

По отношение на домашните поправки обаче организацията отбелязва победа за напредъка над традицията. 55% от българите декларират, че изказванието " избирам самичък да се оправям с домашните поправки " не се отнася за тях. 41% обаче към момента избират да разчитат на себе си, а не на експерти, що се отнася до домашните поправки.

Сред главните демографски разлики, които се означават, са, че по-младите, хората в по-големите обитаеми места, респективно с по-високи приходи, са по-далеч от обичайните привички и усети.

Въпреки че има разлики в отговорите на другите генерации, се оказва, че близо половината от интервюираните младежи разчитат на зимнина, простират облеклата на балкона или подканват своите посетители да се събуят на прага.

Разлики има и в метода, по който дават отговор жителите на дребните обитаеми места и регионалните градове и столицата. И при тях обаче позитивните отговори във връзка с обичайни за бита ни действия, като подготвяне на зимнина и консумация на домашна ракия и туршия, са към и над половината без значение от обитаемото място, въпреки и доста по-високи в по-малките обитаеми места.

От " Галъп " регистрират, че що се отнася до столицата, множеството от жителите са изоставили развъждането на животни и растения и осъществяването на ремонтите независимо, само че не и приготвянето на зимнина, използването на домашна ракия или простирането на облеклата на терасата. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР