Българското общество показа, че е мобилизирано да се справи с

...
Българското общество показа, че е мобилизирано да се справи с
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски: Обществото е мобилизирано да се справи с кризата


Българското общество сподели, че е мобилизирано да се оправи с сериозната обстановка сега и с това, което ни следва. Това е мнението на началника на оперативния щаб за битка с ковид ген. Венцислав Мутафчийски. Той направи доклад за направеното до момента по подготовката на лечебните заведения и обезпечаване на естествената им активност по време на изключителното състояние, разяснява и дейностите на обществото в тази посока.

Извърши се голяма активност от страната, с цел да могат лечебните заведения да останат жизнеспособни, с цел да могат да поемат удар от вероятно по-големи размери на епидемията, заключи ген. Мутафчийски. Той напомни, че са събрани и големи средства като дарения за лечебните заведения и здравните служащи.

Още при първичния възторг към лечебните заведения за първия удар се стекоха големи средства, над милион в някои лечебни заведения. Особено трогателна е вчерашната история с бабата от Исперих, която подари пенсията си за болничното заведение. Всъщност размера на даренията не се дефинират от размера им, съгласно мен. Това подаяние, на бабата, съгласно мен е най-ценното, което мога да чуя в цялата акция, не скри вълнението си ген. Мутафчийски.

Началникът на щаба описа, че още в първата нощ след образуването на Националния действен щаб (НОЩ) беше оповестено и освобождението на 8 хиляди костюма от държавния запас за приемането на вероятно първите пациенти.

Тогава бяха избрани лечебните заведения за първия удар… в София бяха 4, в пограничните градове също още 4. Тези лечебни заведения незабавно бяха снабдени с наличните защитни средства. Още на идващия ден продължи търсенето, а след два дни имаше пътешестване на премиера (Бойко Борисов) до Турция, където беше контрактувано едно огромно количество от защитни материали, които към този момент са в България и се намират в складовете на Червения кръст, където гл. комисар Николов ги разпределя целево по лечебните заведения, изясни ген. Мутафчийски.

Самите лечебни заведения направиха планове за опциите им по вдишване на заболели, най-много с акцент върху интензивните отделения за поемането на най-тежко болните.

Първият стадий беше извървян до приемането на първата позитивна проба и повишаването до към 100 индивида позитивни.

След това по рекомендация на НОЩ препоръчахме на министъра на опазването на здравето да издаде заповед за претрансформиране на всички лечебни заведения в България, без значение от тяхната благосъстоятелност – с изключение на високо профилираните, свързани с онкологични болести, тъй като няма логичност там да бъдат настанени ковид инфектирани, да отделят свои отделения, които са за ковид инфектирани, плюс задоволителен брой или вероятен брой, без да се прекъсва естествената активност на лечебните заведения за инфектирани. Това беше вторият стадий, сподели Мутафчийски.

Едновременно с това се зареждаха всички лечебни заведения, както и незабавните медицински служби, както и гранична полиция, служителите в институциите, които имат чести срещи с жители, със защитни средства. Най-вече акцентът беше върху лекарите, тъй като това е двойна загуба за опазването на здравето, че няма да имаме опция с лекари да поемем нужния брой пациенти и надлежно понижава ресурсите на опазването на здравето напълно непосредствено.

През това време първо проработи Националната референтно лаборатория, по-късно лабораторията във ВМА, по-късно със заповед на министъра бе уголемен кръгът с още две лаборатории – Варна и Стара Загора, в този момент към този момент заработиха лаборатории в Плевен, „ Пиригов “, в столичното РЗИ, в Бургас, в болница „ Софиямед “. Съвсем скоро престрои откриването на лаборатория в Пловдив. Което уголемява опциите за по-общирно тестуване на популацията с надеждни способи.

Пред това време протече разбор по какъв начин се отразява на лечебните заведения карантината, тъй като плановата активност бе неразрешена с рекомендация за отсрочване във времето колкото е допустимо – интервенции и други планови действия. Това можеше да донесе огромни загуби за самите лечебни заведения – откакто нямат пациенти, няма по какъв начин да изкарват пари. Но не докара, тъй като в този момент си получиха заплащанията лечебните заведения за предишния месец, уточни шефът на НОЩ.

В резултат на този разбор министерството на опазването на здравето, дружно с НЗОК, разискаха и взеха решение на всички лечебни заведения и институциите за доболнична помощ да им бъде заплатено въз основата на миналомесечни изкарани приходи, да се заплаща активността, без да е регистрирана такава в размер на 85%. Това ще спомогне да могат да заплатят режийни разноски, медикаментите за тази активност, която са направили, плюс заплатите на личния състав.

Бяха завършени самите логаритми за възнаграждение при ковид инфектирани плюс спомагателните средства, които ще се отделят за всеки доктор и изобщо за медицинския личен състав, който работи на предна линия с инфектирани, плюс РЗИ-тата, вирусологичните лаборатории – с 1000 лева над заплатата им. Всъщност това е 1560 лева, тъй като страната поема разноските (по отчисления), с цел да може чистата сума да бъде 1000 лева, сподели Мутафчийски.

Това, което ние следим, и трендовете, които следим в страните, където има кипеж на болестта и се случват големи беди за лечебните заведения и за пациентите, ние би трябвало да бъдем готови с наличния запас в България, уточни той.

Проф. Венцислав Мутафчийски заключи, че страната се оправя, като броят на тестваните за Covid-19 е на междинното равнище за другите страни.

Облекчаването на ограничаващите ограничения не стои на дневен ред, до момента в който данните за ковид не се подобрят осезаемо и да се ограничи появяването на още един пик на ковид, уточни генералът. И прикани да не забравяме, че точно подхванатите строги ограничения в страната са повода за слабата заболеваемост у нас.

Шефът на щаба назова невиждана мобилизацията на обществото за справяне със болестта от Ковид-19.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР