Българското национално радио излезе с позиция по повод смяната на

...
Българското национално радио излезе с позиция по повод смяната на
Коментари Харесай

БНР излезе с позиция по казуса с журналиста Силвия Великова

Българското национално радио излезе с позиция във връзка промяната на ресора на виновната за правосъдната тема в медията - Силвия Великоваq и свалянето й от ефир, като водещ на "Преди всички ". Няколко часа по-късно през вчерашния ден рокадата бе прекъсната, а журналистката - възобновена като водещ.

,,Поради мощния публичен отзив Управителният съвет /УС/ на Българското национално радио /БНР/ предложения и изслуша и.д. шефа на стратегия ''Хоризонт'' Николай Кръстев във връзка със създалата се обстановка към журналиста Силвия Великова.

УС споделя мнението на Николай Кръстев, че в програмата липсва обективно и независимо отразяване на част от тематиките и предложи на шефа да предложи механизъм за обезпечаване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото тематики ", се показва в позицията.

,,Пред членовете на УС на БНР Николай Кръстев подсигурява, че Силвия Великова не е свалена от ефир и продължава да работи като старши редактор в предаването ''Преди всички'' на програмата ", се споделя още в мнението, осведоми Дарик.

Посочва се обаче, че по отношение на настъпилите промени в ръководството на ''Хоризонт'' обаче са направени промени в графика на водещите, като част от тях са били наложени, вследствие наказателно разпореждане от Съвета за електронни медии от 28 август 2019.

,,Мотивите за глобата на Съвет за електронни медии са изнесените в ефира на програмата персонални данни на малолетно лице, което е нарушаване на правилото за отбрана на персоналната цялост на жителите - член 17, алинея 2, по отношение на член 10, алинея 1, т. 4 от Закона за радиото и малкия екран. Част от наличието е направено от Силвия Великова ", изясняват от управлението на БНР.

,,Според Николай Кръстев смяната в графика на водещите в стратегия ''Хоризонт'' следва и от обстоятелството, че по време на годишния си отпуск Силвия Великова, в нарушаване на Кодекса на труда, е взела участие в предаването ''12+3'', като в ефир тя е призовала слушателите да вземат присъединяване в митинг.

Публичното показване на едностранна позиция в ефира на публичното радио е неприемливо и непрофесионално нарушаване на журналистическите стандарти и етични правила ", изрично е в позицията си БНР. От публичното радио декларират, че с цел да бъде обезпечен плурализъм на всички гледни точки, УС предлага на господин Кръстев да бъде избран по още един публицист във всеки сектор за да се подсигурява неприкосновеността на публичния интерес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР