Българското национално малцинство в Албания е естественият мост за развитие

...
Българското национално малцинство в Албания е естественият мост за развитие
Коментари Харесай

Законът за защита на малцинствата в Албания ще се спазва, уверена Йотова

Българското национално малцинство в Албания е естественият мост за развиване на връзките сред двете страни . Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова в Тирана.

За среща в нашето посолство пристигнаха представители на локалните български сдружения, преподаватели, лекари, културни дейци, десетки българи от всички краища на Албания.

Вицепрезидентът благодари на сънародниците ни, че мнозина са пропътували стотици километри, с цел да участват на срещата с нея и представителите на българското посолство. Тя означи, че работата й с българските общности зад граница е предпочитана в активността й като вицепрезидент.

Преди срещата с нашите сънародници във вторник вечерта Илияна Йотова е разговаряла с президента на Албания Илир Мета, с ръководителя на Народното събрание Грамоз Ручи, както и с министър-председателя Еди Рама.

Тя осведоми, че от всички представители на албанските институции е получила уверения, че признатият неотдавна Закон за отбрана на националните малцинства ще се съблюдава и няма да бъде единствено фиктивен. " Вашите права ще бъдат обезпечени, тъй като този закон дава право на самоопределяне и на българското национално малцинство ", уточни още Илияна Йотова.

По време на срещите си е повдигнала и въпроса за основаването на културно-информационни центрове на разменни начала в двете страни.

Вицепрезидентът беше безапелационна, че идващите шест месеца ще бъдат от извънредно значение.
" Те ще са значими за нас в България, те ще бъдат изключително значими и за вас, членовете на българската общественост в Албания, тъй като за този интервал ще бъдат направени всички наредби и нормативни актове, които ще трансфорат този закон в работещ и отсега нататък децата от българското малцинство ще имат опция за проучване на майчин език в междинното учебно заведение ", уточни пред представителите на българската диаспора Илияна Йотов.

Според вицепрезидента новоприетият закон дава право на присъединяване на един представител от българското малцинство в основания Комитет на националните малцинства .

Представителите на нашата диаспора показаха желанието си българските институции да спомагат за доокомплектоване на материалната база в учебните заведения със модерна компютърна техника и образователна литература.

" Важно е усилването на връзките в региона на образованието и стопанската система, а при опция и българската страна да изпрати свещеници , тъй като в моя край има три църкви, които поддържаме, само че няма кой да служи в тях ", показа Ервис Талюри, заместник-председател на Дружеството за българо-албанско другарство.

Той беше безапелационен, че е належащо провеждането на огромна осведомителна акция измежду нашите сънародници от всички краища на Албания по тематики, засягащи техните права.

" Над три хиляди подписа на искащи децата им да учат български език събрахме и нямаше хора, които да са срещу или да не желаят да се включат в събирането им ", съобщи от своя страна Фисник Ходжа, ръководител на сдружението " Наша Гора ".

Преди срещата с нашите сънародници Илияна Йотова беседва с представители на управленията на български сдружения от областите Корча, Голо Бърдо и Гора.

По-рано денем вицепрезидентът организира среща с албански народен представител и, съдействали със своята парламентарна активност за приемането на Закона за отбрана на националните малцинства, както и с българския почетен консул в Република Албания Селим Ходжай. Илияна Йотова удостои Селим Ходжай с почетен плакет на българския вицепрезидент .

В рамките на визитата вицепрезидентът ще посети град Кукъс и селата Оргьост и Шищаве ц, където ще се срещне с наши сънародници, живеещи в Албания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР