Българското министерство на външните работи определи като провокация на сценариста

...
Българското министерство на външните работи определи като провокация на сценариста
Коментари Харесай

МВнР: Руският филм е провокация

Българското министерство на външните работи дефинира като провокация на сценариста и режисьор Елена Мироненко.

" По мотив на съветския документален филм " Една религия, един език " на сценариста и режисьор Елена Мироненко, в който се твърди, че светите братя Кирил и Методий и техните почитатели нямат нищо общо с България, заявяваме, че филмът не е изискан научно и изложените в него исторически интервали са показани неточно ", оповестиха за БГНЕС от Министерство на външните работи.

Филмът провокира сериозна вълна на неодобрение в България. Лентата е снимана със съдействието на съветското посолство в Северна Македония. От посолството на Руската федерация в България обаче споделиха, че кинопродукцията отразява единствено авторската позиция и не подхожда на формалната позиция на съветската историография.

Във кино лентата Мироненко, която е и сценарист, твърди, че родината на славянската книжовност е Македония, а Кирил и Методий нямат нищо общо с България.

" Поради сменените или пропуснати съзнателно фундаментални обстоятелства във кино лентата, припомняме, че в границите на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси, Република България и Република Северна Македония са постигнали съглашение по отношение на исторически персони и събития от общата ни история, включително св. св. Кирил и Методий, св. Климент, св. Наум и други, одобрено от държавните управления на двете страни. Надяваме се, че в сходни провокации нямат директно или индиректно присъединяване трети страни, не целят основаване на разделения, както и че отсега нататък няма да ставаме очевидци на сходни проблеми, които са в прорез с всеобщоприетите тези в международната историография ", акцентират още от българското министерство на външните работи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР