Българското кисело мляко, домашната лютеница, както и родните плодове и

...
Българското кисело мляко, домашната лютеница, както и родните плодове и
Коментари Харесай

Кои са супер храните в българската кухня

Българското кисело мляко, домашната лютеница, както и родните плодове и зеленчуци са измежду „ супер храните “, които би трябвало да са част от ежедневното ни меню. Това заключи за Радио „ Фокус “ – Велико Търново доктор Светлана Моминска, специалист по диетика и хранене.
Тя посочи, че не отхвърля вносните храни, само че и разясни, че тези, които се отглеждат по нашите географски ширини, са идентични с нашия генофонд и са доста потребни за организма ни.
" Винаги, когато се стартира построяването на една диета би трябвало да се мине медицински обзор и всеки режим би трябвало да е самостоятелен, тъй като може трима индивида да са с наднормено тегло, само че да имат разнообразни болести. Единият може да има сърдечно-съдови проблеми, в резултат на нараснал холестерол. Тук диетата на Узунов няма да работи, тъй като базовият холестерол е висок. При хората с диабет, да вземем за пример, не могат да се ползват огромни количества плодове, тъй като съдържат фруктоза. Трети човек може да е цялостен, само че да има нетърпимост към лактоза, което значи, че той не може да се храни с млечни артикули. Трябва диетолозите да се съобразят и с това какво обичат хората- те не би трябвало да употребяват ястия, които не харесват ", уточни още експертът.
Тя акцентира и, че режимите на хранене би трябвало да се изготвят само и единствено от медицински експерти. Тяхната дълготрайност също би трябвало да се дефинира от доктор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР