Българското кино през погледа на жените-режисьори. За първи път кинопанорама

...
Българското кино през погледа на жените-режисьори. За първи път кинопанорама
Коментари Харесай

Показват панорама на български филми, режисирани от жени

Българското кино през погледа на жените-режисьори. За първи път кинопанорама " Особен взор " показва 14 кино лентата, основани от няколко генерации дами през годините. Началото е 17 септември в кино G8, а всички прожекции са със свободен вход.

Филмите им като че ли са опит за опълчване на публичните порядки. От забранявани, само че с огромен зрителски триумф като " Лавина " до дебютния " Жалейка " на Елица Петкова, който ѝ носи самопризнание на " Берлинале ". Бинка Желязкова, Кристина Грозева, Ралица Петрова и Иглика Трофонова също са измежду значимите имена, включени в Панорамата на жените-режисьори.
Адела Пеева, режисьор: Това е доста огромно - да видиш 14 режисьорки, 14 кино лентата на тези режисьорки и се получава цялостна визия за тяхната сила, за тяхната емоционалност, тяхното виждане върху света.
С плана Адела Пеева слага и казуса за по-слабото наличие на жени-режисьори в българското кино. Липсата на интерес, по-малкото награди и финансовата поддръжка, която получават, са взаимно свързани, съгласно нейно проучване

Адела Пеева, режисьор: Може да се окажем с чисто мъжки взор върху нашия живот и чувствителността на актуалния човек, а в края на краищата това е разнообразието на света и на нашето общество - да има разнообразни погледи към действителността.
Панорамата " Особен взор " ще продължи до 23 септември, а входът за всички филми е свободен.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР