Българското дружество за защита на птиците стартира второто издание на

...
Българското дружество за защита на птиците стартира второто издание на
Коментари Харесай

Деца от столично училище ще броят врабчетата


Българското сдружение за отбрана на птиците започва второто издание на акцията " Ние броим врабчетата ". Преброяването ще се извърши напълно от доброволци, регистрирани на уеб страницата vrabcheta.bg. Регистрацията е доста лесна, а присъединяване е уместно за всички възрасти. Преброяването ще е на 12 май (събота) сред 9 и 12 часа. Всеки врабчеброец би трябвало отдели единствено 10 минути в този времеви период. За да може да се сравнят и проучват данните от преброяването, е доста значимо от миналогодишните местоположения още веднъж да бъдат подадени точни данни от преброителите, даже да са нулеви. В този смисъл, призоваваме " ветераните ", които участваха предходната година, да повторят местоположението си.

Тази година във фокуса на акцията " Ние броим врабчетата " са " врабчетата " от учебно заведение – най-малките възпитаници, от 1 до 4 клас. Учители от редица учебни заведения в страната приготвят " час по врабчета ", с помощта на който децата ще научат за дребните си пернати съграждани и ще се включат в преброяването им. Приканваме всички дребни възпитаници, учители и родители – и несъмнено, всички останали искащи, да се включат дружно с нас в броенето.

Специално за учителите на vrabcheta.bg има основана секция, от която може да употребяват свободно ресурсите, готови за тях и да проведат къс час по врабчета със своите възпитаници. Така дружно ще се забавляват и ще учат за най-обичаните птици в страната ни. На уеб страницата vrabcheta.bg има доста информация за трите типа врабчета, срещащи се в нашата страна: домашното, полското и испанското. От уеб страницата всеки искащ да се включи в акцията може да научи отличителните белези на всеки от " братовчедите ", както и доста любопитни обстоятелства за тях.

Резултатите от преброяването на врабчетата ще бъдат оповестени на 14 май. Ще има и премия! Всеки възпитаник, регистриран на уеб страницата vrabcheta.bg и взел участие в броенето, има късмет да завоюва екскурзия за целия си клас до природозащитния център " Пода " край Бургас. Колкото повече възпитаници от класа вземат участие в броенето на врабчетата, толкоз по-голям е шансът класът да завоюва огромната премия на акцията. Тегленето ще се организира онлайн на фейсбук страницата на Българско дружество за защита на птиците на 16 май.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР