Българското дружество за защита на птиците предупреди, че едно от

...
Българското дружество за защита на птиците предупреди, че едно от
Коментари Харесай

Пресушили Шабланското езеро - наводнява правителствена резиденция

Българското сдружение за отбрана на птиците предизвести, че едно от предпазените местообитания на редки типове птици от интернационално значение - Шабленското езеро и "Шабленски езерен комплекс ", са били пресушени поради наводняване в държавната резиденция "Шабла ". Освен това опожарени са огромна част от тръстиковите масиви в региона на Шабленското езеро.

На 9 март екип на организацията е посетил региона за мониторинг на водолюбивите птици в Натура 2000 зона и открил похищенията. Изпускането на водни маси от езерата опонира на задачата за оповестяване на предпазената околност, населявана от белоока потапница, дребен воден бик, алена чапла и доста други. Тези типове към този момент са изгубили гнездовите си местообитания, защото гнездят в тръстиковите масиви по ръба на водоема.

"Драстичният спад на равнището ще повлияе отрицателно и на ихтиофауната в двете езера (Шабленско и Езерецко), които губят обичайните си по-плитки места за мятане на хайвер. Припомняме, че Шабленския езерен комплекс и разположеното в съседство Дуранкулашко езеро са включени с Рамсарската спогодба като влажни зони с интернационално значение ", прецизират от организацията.

След диалог с представители на Регионална инспекция за опазване на околната среда, Българско дружество за защита на птиците получи джука информация, че изпускането е станало посредством прокопаване на канал в пясъчните дюни благодарение на екскаватор и че за тази активност има публично позволение от РИОСВ-Варна, издадено по отношение на писмо на община Шабла във връзка наводнени пространства в резиденция "Шабла ". Каналът е необятен 15-20 метра, което значи, че на процедура не е имало действителен надзор на приключването на езерата. Към момента този канал не е затворен и ландшафтът не наведен в първичното си положение. Изтичането е прекратено по натурален път, заради равнене на водните равнища на езерата и на морето.

Припомняме, че изпускането на водни маси от езерата опонира на задачата за оповестяване на предпазената околност и не е планувано в проекта й за ръководство. Изпускането на водни маси от Шабленския езерен комплекс в откритите мащаби опонира и на задачите и предмета на запазване на предпазената зона за птици.

Втори отрицателен фактор е и фактът, пресушаването е съпроводено и с опожаряване на огромна част от тръстиковите масиви в региона на Шабленското езеро. Мащабите на опожаряването за извънредно огромни – отнася се за няколко стотин декара очевидно предумишлено опожарена влаголюбива растителност. Паленето на масивите с водна и влаголюбива растителност е неразрешено съгласно заповедта за оповестяване на Защитената зона. Твърде евентуално е изпускането на водни маси и последващото опожарявяне да са взаимосвързани дейности, които на процедура водят до заличаване на забележителна част от влажната зона.

В момента е отворен канал за приключване и на разположеното наоколо Дуранкулашко езеро, само че за благополучие равнищата на отток там са доста по-слаби, заради специфичното оборудване (шлюз), построено за тази цел.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР