Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) обяви, че тази

...
Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) обяви, че тази
Коментари Харесай

Дружеството за защита на птиците записва доброволци за лагера "Атанасовско езеро"

Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) разгласи, че тази година провежда за 31-ви следващ път природозащитен лагер " Атанасовско езеро " през месец август. Записванията текат до неделя, 17 август (можете да кандидатствате тук), като доброволците ще имат опция да се включат както в работа за поддръжка на местообитанията на диви птици край езерото, по този начин и в просветителни действия.

Атанасовско езеро

Атанасовското езеро е една от най-ценните зони от " Натура 2000 " в България за отбрана на дивите птици. То се намира покрай Бургас и е част от комплекс от влажни зони, от 1906 година е изцяло превърнато в солници. Въпреки мощно променения си от човешка активност образ, то е най-богатото на птици място в България с 333 типа, открити на територията на езерото.

Езерото е значима спирка по време на миграцията и зимуването на международно застрашени типове като къдроглав пеликан, червеногуша гъска и дребна белочела гъска. През гнездовия интервал езерото поддържа най-големите популации в страната на гнездящи саблеклюни, морски дъждосвирци, дебелоклюни рибарки и бели ангъчи. Разположено на миграционния път на птиците Via Pontica, Атанасовското езеро се намира в региона на стеснен фронт на миграция, където се концентрират хиляди мигриращи, измежду които бели щъркели, розови пеликани, дребни кресливи орли, вечерни ветрушки.

Освен зона от европейската природозащитна мрежа " Натура 2000 " (повече за мрежата виж тук), огромна част от езерото е и национална предпазена територия - поддържан резерват.

Лагерът

Природозащитният лагер " Атанасовско езеро " е едно от огромните годишни доброволчески събития, които събират фенове на околната среда за работа по запазване на съответни естествени обекти и за шерване на просветителна информация и на прелестно време измежду непокътнатата дива природа.


Видео клип с моменти от природозащитна бригада Атанасовско езеро 2017 година

Тази година край езерото главните задания на природолюбителите ще бъдат поддръжка на съществуващите изкуствени острови за гнездене и отмора на птици. Тези уреди са издигнати от доброволци в границите на предишни бригади и имат значима функционалност за някои типове птици в езерото. На тях годишно гнездят над 400 двойки речни рибарки. Извън гнездовият интервал, същите острови се употребяват за нощувка и отмора от къдроглави пеликани.

Участниците в лагера на Българско дружество за защита на птиците ще имат опция и да се срещнат от " първа ръка " с теренни изследвания на птиците в езерото, водени от опитни орнитолози и ще вземат участие в полеви наблюдения.

Партньорство за Атанасовско езеро

За запазване на скъпите местообитания на " Атанасовско езеро " от години работят както Българско дружество за защита на птиците, по този начин и Българска фондация Биоразнообразие (БФБ), като и двете природозащитни организации са част от екокоалицията " За да остане природа в България ". От 2010 година до момента в серия свои планове за запазване на езерото, които са финансирани от стратегия " Лайф " на Европейската комисия, Българско дружество за защита на птиците и БФБ си сътрудничат и с Черноморски солници АД.

Тази година стартира и планът " Лагуната на живота ", управителен от БФБ, в който сътрудниците ще разпространяват екосистемните услуги от езерото и изгодите от " Натура 2000 " зоната както за хората, по този начин и за самата територия. Ще се създават и нови артикули като шоколад със сол, сапун с луга и натуралната сол от Атанасовско езеро " Цвете на солта ". Тези артикули ще разпространяват полезността на зоната от " Натура 2000 " като място за солодобив, само че и за опазено биоразнообразие, отмора и ентусиазъм за хората. С плана БФБ, Българско дружество за защита на птиците и Черноморски солници АД ще разработят и резистентен финансов механизъм, който да разреши набиране на средства за дълготрайното запазване на тази естествена територия.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (129)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР