Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) обяви, че се

...
Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) обяви, че се
Коментари Харесай

"Довиждане, птици" - шест града отбелязват Европейските дни на птиците този уикенд

Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) разгласи, че се включва в Европейските дни за наблюдаване на мигриращите птици като член на уредника на събитието - интернационалната организация " Бърдлайф Интернешънъл " (Birdlife International). Наблюдението ще се организира на 5 и 6 октомври в Европа, Близкия Изток и Централна Азия.

Още от август и до края на октомври продължава миграцията на птиците, като някои от главните им пътища минават през България (повече - тук).

От Българско дружество за защита на птиците афишират, че тези седмици, които бележат края на миграционния интервал, се чака милиони мигриращи птици ще изоставен Европа, отправяйки се към местата си за зимуване в Африка. Затова и този уикенд феновете на птиците са поканени на проведени събития за наблюдаване (всички събития на интернационалната самодейност можете да видите тук).

Къде в България ще следят миграцията

За България Българско дружество за защита на птиците провежда дружно със свои сътрудници наблюдаване на миграцията на птиците в Шабла, Свищов, Гоце Делчев, Бургас, Козлодуй и Пловдив.

Още през днешния ден стартира самодейността с разкриване в Зеления информативен център в Шабла на интерактивна галерия, отдадена на червеногушата гъска. Червеногушата гъска е международно заплашен тип, като 70% от световната ѝ популация зимуват в България край езерата Шабла и Дуранкулак.

В Свищов наблюдението на птици ще бъде в събота, 5 октомври, от 10ч. в местността " Паметниците ". В същия ден и час община Козлодуй провежда наблюдаване на плажа на някогашния къмпинг " Рай " против остров Козлодуй.

В неделя, 6 октомври от 10ч. наблюдаване на птици ще има и в местността " Рибарниците " покрай Гоце Делчев.

Природозащитният център " Пода " край Бургас предлага през целия уикенд наблюдаване на мигриращи типове и беседи за миграцията на птиците. " Пода " се намира покрай три значими спирки за мигриращите птици - Атанасовското езеро, Бургаското езеро (Вая) и Мандренския комплекс и е значима точка за наблюдаване на типовете, преминаващи по миграционния път " Виа Понтика ".

Ако изпуснете този уикенд, можете да се включите и на 11 октомври в Регионалния Природонаучен Музей – Пловдив. Там от 11ч. ще има игри за деца, отдадени на миграцията и на царския орел и обиколка за наблюдаване на птици на Данов рид.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР