Българското дипломатическо дружество изказва тревога от последните събития в Израел

...
Българското дипломатическо дружество изказва тревога от последните събития в Израел
Коментари Харесай

Българското дипломатическо дружество: България не може да бъде ястреб по конфликта в Близкия Изток

Българското дипломатическо сдружение изрича паника от последните събития в Израел и Газа и осъжда най–остро масираното военно нахлуването на „ Хамас “ на израелска територия съпроводено с убийства и отвличания на цивилни жители и деца. Тези най-сериозни военни дейности от последните 50 години, за жалост, се явяват нова, по-висока и рискова степен на ескалация на спора в Близкия Изток, който тлее от десетилетия.


Изразяваме своята съпричастност към скръбта на фамилиите и околните на потърпевшите от двете страни.

Причините за ескалацията са сложни, имат своята дългогодишна история и „ изравняването със земята “ на палестински селища не е решение на казуса. Тоталната блокада на Газа и лишаването на многохилядното й население от вода, ток, храна, горива и прочие, апелите за нейната цялостна разпродажба биха били непропорционални актове на възмездие от страна на Израел. Това не може да бъде отговор на цивилизавания свят, още повече, когато се знае, че терористите не пазят, а употребяват за щит палестинското население.


Израел има право да се отбрани, само че не трябва да позволява цивилни жертви при своите ответни удари. Целенасочените набези над цивилни жители са тероризъм, само че такива дейности в отговор от страна на въоръжените сили на Израел биха били военни закононарушения.


Неспособността на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да реализира обща декларация се вписва в многочислените досегашни опити и начинания на интернационално равнище за търсене на някакво, задоволително и за двете страни решение на този спор, който навлиза в нова гореща фаза.
Международната общественост не би трябвало да допусне разширение на спора, преливането му в прилежащи страни и включването на други военни артисти в него. Конфликтът към този момент оказва действителни негативни последствия върху международната стопанска система.


Усилията на интернационалната общественост следва да бъдат ориентирани към неотложно преустановяване на всички форми на принуждение сред палестинци и израелци, деескалиране на напрежението и прекосяване към разговор и договаряния, с цел да се предотврати по-нататъшното клане, което предвещава съществени рискове за стабилността на целия район.
Множеството сигнали за съзнателно предизвикателство на актуалната военна ескалация от външни фактори по съществени геополитически и стопански аргументи подлежат на разбор и доказване преди да бъдат пропагандно употребявани.


Тероризмът е опасност за свободния и цивилизован свят. Терористичните офанзиви за възмездие биха могли да се трансферират и на европейска територия, заради което се постанова взимане на ограничения за сигурност и от българските органи, както и активизиране на осведомителния продан със съюзническите служби за сигурност.


Сегашната интернационална конюнктура е извънредно напрегната и крие закани и за нашата страна. На няколко стотин километъра от границите ни на процедура се водят три районни войник. Изключително тревожна е сегашната наклонност на поредност от спорове до закани от потребление на нуклеарно оръжие, предизвикващи нарастнала неустойчивост в международен мащаб. България няма нито интерес, нито пък капацитет да се изявява като „ ястреб “ в сходна обстановка. Историческият ни опит в това отношение е сладкодумен.


БДД смята, че в двустранен проект и в границите на интернационалните организации, в които страната ни членува, България би трябвало да упорства за невмешателство в спора и предприемане на взаимни старания на световно и районно равнище за преустановяване на циклично избухващите рецесии сред израелци и палестинци и обновяване на мирния развой, с оглед намирането на всеобхватно политическо решение, в това число посредством основаването на самостоятелна палестинска страна в осъществяване на решението за двете страни /two-state solution/. Единственият метод за търсене и намиране на такова взаимно задоволително решение на спора без двойни стандарти, е с посредническата роля на Организация на обединените нации, Европейски Съюз и организациите и страните от района, за обезпечаването на благоприятни условия за непоклатимост и възобновяване в обозримо бъдеще.

УС на БДД

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР