Българско знаме с нови рекордни размери ще бъде разпънато отново

...
Българско знаме с нови рекордни размери ще бъде разпънато отново
Коментари Харесай

Българско знаме с рекордни размери ще бъде разпънато на събора на Рожен

Българско знаме с нови рекордни размери ще бъде разпънато още веднъж на Националния събор на националното творчество и отглеждането на животни на Рожен. Той ще се състои от 19 до 21 юли тази година на Роженските поляни. Това съобщи пред Българска телеграфна агенция Атанаска Вълчева, притежател на компанията, която създава трикольора.

Тази година знамето ще бъде 320 м, с 20 метра по-дълго, необятно 21 метра и ще тежи близо 800 кг. Общата повърхност на трикольора е 6720 кв.м., направено за един месец и по думите на Вълчева е най-голямото национално знаме, което в миналото се е изработвало у нас.

Знамето е ушито съгласно условията на Закона за държавния щемпел и националното знаме на Република България по поръчка на Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/ у нас. По думите на Атанаска Вълчева изработването на националния флаг-гигант крие страст и романтика единствено първоначално, тъй като след това работата си е работа и то много тежка и ангажираща.

Трите цвята - бяло, зелено, алено са с широчина от по 7 метра всеки. За зашиването компанията е употребила близо 35 км конци от трите цвята. То ще бъде закарано до Роженските поляни на специфична структура, като и тази година Вълчева ще участва персонално на разпъването на знамето на мястото, където ще се вижда от всички точки на местността.

Владислава Андреева, представител на уредниците на събора, разяснява, че на Рожен се събират хиляди българи от цялата страна, а няма стълб, на който да се издигне българският трикольор. Тогава се ражда концепцията националният трибагреник да се разпростре на поляната по този начин, че да се вижда от всички точки и да бъде знак на българщината и обединяването на нацията.

Знамето-гигант се създава за трета година, като след привършване на събитието то се преработва и от него се ушиват нови, близо 11 000 по-малки флагове, които ще се раздадат на български жители в Деня на българската самостоятелност - 22 септември, като парченце от роженското знаме. За първи път тази година уредниците излизат с благопожелание към посетителите на събора да бъдат облечени в български национални носии или облеклото им да има детайли от носии. Те са окуражени да съберат колкото се може повече от присъстващите младежи и да създадат една обща фотография със знамето-гигант.

"Снимки за спомен " ще се вършат на 19 и 20 юли от 18.00 часа в подножието на знамето и този кадър уредниците на събора назовават "Наследство бъдещето ".

"Смятаме, че това е заветът на Рожен - да предадем българските обичаи на идващите генерации и е като знак на цялото събитие ", прибавя Андреева. Снимката ще бъде оповестена в общественото пространство като реклама на България, а Владислава Андреева чака и още хиляди фотоси от присъстващите, които също ще бъдат оповестени в интернет пространството. Знамето заема пространството на поляната над самия терен, където се организира събитието и от подножието му ще тръгне дефилето на сборния гайдарски оркестър, който и тази година ще открие Роженския събор.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР