Българско участие във фундаментално космическо откритие – засечена е елементарна

...
Българско участие във фундаментално космическо откритие – засечена е елементарна
Коментари Харесай

Български учени работили по голямо космическо откритие

Българско присъединяване във фундаментално галактическо изобретение – засечена е обикновена парченце, чието проучване ще даде нови познания за образуването и развиването на Вселената.

Далеч отвън нашата вселена „ Млечен път ” е открита свръх солидна черна дупка, която е обвързвана с блазар - ослепителен звезден обект, излъчващ голямо количество сила. От него са се образували обикновени частици, наричани " неутрино ", оповестява bTV. Те минават свободно през нашата планета и даже през телата ни.

В специфична лаборатория на Южния полюс са съумели да засекат такава парченце. Доцент Петър Темников от Института по нуклеарни проучвания е измежду българските учени, работили по един от опитите.

„ Самото неутрино събитие е единствено едно. Но фактът, че то е следено от доста други опити, удостоверява, че това неутрино идва точно от този източник, който е супер солидна черна дупка, която се намира в доста далечна вселена ”, изяснява ученият.

Неутриното е засечено на огромна дълбочина в антарктическия лед от детектора „ Айскюб ”. За благополучие, то не съставлява опасност за живота ни, а спомага за развиването на нов клон в науката.

„ Сега се появява още един тип астрономия, която се споделя неутринна. И това носи доста повече информация за обектите във Вселената, за самата Вселена, за нейното формиране, нейната еволюция и по този начин нататък ”, добавя доцент Темников.

Очаква се до края на годината да бъдат разкрити още секрети на загадъчното неутрино.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР