Българско семейство от село Царевец с 15 деца ще посрещне

...
Българско семейство от село Царевец с 15 деца ще посрещне
Коментари Харесай

Отказаха социална помощ на семейство с 15 деца


Българско семейство от село Царевец с 15 деца ще посрещне Дядо Коледа без дарове и без непотребни разточителства и капризи, оповестява борбабг. Причината е, че няколко години обществените служби в Свищов отхвърлят да провиснал помощи на многодетните родители, тъй като приходите на фамилията надвишавали нужния за това най-малко.

Бащата на 15-те българчета Кирил Славев работи в селската земеделска кооперация и по личните му думи получава към 600 лева Майката Румяна от много години не работи, само че не тъй като не желае, а тъй като не може да си откри такава работа, която да и разрешава да се грижи за многочислената си челяд. Тя получава към 90-100 лева детски надбавки.

Или общо приходите на двамата родители не надвишават 800 лева С тези пари те се грижат и за трите си малолетни деца, както и за тези от пълнолетните, които към момента не могат да си намерят работа. Двамата съпрузи с доста труд и пот на челото са отгледали и възпитали своите синове и дъщери да бъдат родолюбиви и почтени българи и да не бягат от работа и отговорности. Повечето от децата им са към този момент пълнолетни и имат собствен път в живота. В бащиното гнездо към момента са трите малолетни и още 3-4 от пълнолетните.

Кирил и Румяна няколко пъти през последните години са подавали молби за разпределяне на обществени помощив Дирекцията за обществено подкрепяне в Свищов, само че оттова все им отхвърлят. Според бащата обществените стимулирали отхвърли си с това, че пълнолетните деца, които към момента са при родителите си работят и дружно с техните пари, общата сума, която влиза в фамилията надвишава законовия най-малко. Пред „ Монитор” пък господин Тодоров от дирекцията в Свищов даде друго пояснение.

Според него бащата не отговарял на изискванията, защото работел като комбайнер в земеделската кооперация и получавал по 1500 лева на месец. „ Когато са отговаряли на изискванията сме им давали пари, когато не са отговаряли, не”, съобщи въпросният господин Тодоров. Той беше безапелационен, че при тях в дирекцията имат документ, в който е записано, че месечният приход на Кирил Славев е към 1500 лева само че отхвърли да показа този документ, тъй като това било класифицирана информация. Самият Кирил Славев обаче съобщи, че казаното от общественият чиновник не дава отговор на истината.

„ Първо не съм комбайнер, а съм тракторист. През лятото, когато е жътвената акция за 2-3 месеца фактически вземам към 1400 лева Но това е брутен приход. Като махнеш удръжките и заема ми към банката остават чисто не повече от 700 лева Дори и тези пари, като ги разделиш на най-малко пет индивида, колкото сме аз, брачната половинка и трите ми малолетни деца, прави по-малко от 150 лева на човек. Но това е единствено за 3 месеца. През останалата част от годината вземам по към 600 лева на месец и като махнем от тях удръжки и заема, които погасявам, ми остават едвам не умрем от апетит. Това е нещастието ни, че сме се родили българи. Ако бяхме роми, да тропнем с крайник и да заплашим страната с правозащитните организации или със Страсбург, щяха да ни дадат помощи. Но в този момент ние сме дискриминирани в личната си страна. И след това за какво младежите бягали в чужбина. Ще бягат ами, защо да остават”, възмущава се Кирил Славев.

Той с горделивост споделя, че по-големите му синове и дъщери към този момент имат собствен живот и сами се оправят, като си изкарват парите с почтен труд и без да се надяват на непозната помощ. Така, както са ги учили. От близо 20 години семейство Славеви живее на заеми.

Първият заем от 15 хиляди лева Кирил изтеглил с цел да стегне къщата за челядта си. След това още веднъж със заеми и на погашение се снабдили и с главните мебели, ел. уреди и техника. Сега главата на фамилията изплаща следващия заем от 10 хиляди лева Той и брачната половинка му не крият, че през годините нееднократно са оплучавали упреци за многото си деца. самите те признават, че мислели да имат три, а не 15. Но по този начин се случило. Въпреки това нито за момент не са помисляли да оставят някое от тях в дом за сираци.

Семейството е извънредно признателно на ръководителя на земеделската кооперация Ганчо Ламбев, който им е главната поддръжка в живота, както и на някогашният кмет на Свищов Станислав Благов, който преди години им подарил нова пералня. Въпреки финансовите неволи фамилията не пада духом и не губи религия в положителното. Родителите и многочислената им челяд, към която към този момент се причисляват и първите внучета, употребяват всяка опция и мотив за празнуване. А такива не липсват, тъй като всеки месец най-малко по 1-2 от тях имат рождени дни.

Освен това фамилията се събира дружно и на огромните християнски празници. Голямата болежка на Кирил и Румяна е, че и тази година Дядо Коледа ще ги отмине без дарове. „ Елха си имаме, само че под нея положителният дъртак няма да остави нищо. Сигурно не сме слушали задоволително и не заслужаваме”, тъжно и с подигравка проронва Кирил Славев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР