Българско консулство в молдовския град Тараклия откриха вицепремиерите на България

...
Българско консулство в молдовския град Тараклия откриха вицепремиерите на България
Коментари Харесай

От 1 ноември отваря врати българско консулство в Тараклия

Българско консулство в молдовския град Тараклия откриха вицепремиерите на България и на Молдова - Екатерина Захариева и Андрей Галбур , оповестиха от Министерство на външните работи.

На церемонията вицепремиерът Захариева съобщи пред стотиците наши сънародници от региона, които се събраха пред постройката на задачата, че ще имат връзка с родината 24 часа, 7 дни в седмицата . Над постройката към този момент се веят знамето на България и на Европейския съюз увери

Първият работен ден на консулството е на следващия ден. Консулският окръг обгръща територията на регионите Тараклия, Кахул, Кантемир, Бесарбяска и Гагаузия . Първоначално съставът на консулството ще бъде от един посланик (консул) и един механически чиновник . Мисията е оборудвана с най-модерната техника за снемане на биометрични данни по стандарти на Шенген.

" Идеята е тази работа да дава освен административни услуги, а да бъде и център на културата . Надявам се и българският бизнес да бъде стимулиран да пристигна и да влага тук, да основава работни места ", сподели българският вицепремиер на церемонията по откриването. Захариева пожела след време тук да звучат освен химните на Република България и Република Молдова, само че и на Европейския съюз .

" Вие сте щастливи хора, тъй като имате две прелестни родини - България и Молдова . Надявам се вашата първа татковина да бъде все по-близо до вас ", обърна се българският първи посланик към жителите на Тараклия.

Тя увери, че се гордее, че първият български университет зад граница е в Тараклия . Външният министър пое ангажимент да бъдат предоставяни стипендии за образование във висши учебни заведения и да бъдат финансирани разнообразни планове за възстановяване на инфраструктурата в границите на помощта за развиване . До момента в Тараклийския регион България е вложила близо 380 000 евро в такива планове. Захариева съобщи, че се радва, че в Тараклия има наличие на български медии.

Молдовският вицепремиер и външен министър Андрей Галбур заявява, че Република Молдова е отворена за българските вложители .
" За мен е наслаждение да бъда тук дружно с министър Захариева. Целта ни е да подпомогнем българската общественост в Молдова да живее допустимо най-комфортно тук, да се усеща част от нас, само че в същото време да запази българската просвета и традиции ", сподели Галбур.

Молдовският външен министър посочи, че за пръв път на идните парламентарни избори жителите на Тараклия ще могат да изпратят собствен народен представител в Народното събрание , защото региона бе обособена като независим едномандатен изборен регион.

" В нашия регион живеят 45 000 души, от които 65% са българи . Имаме спектакъл, читалище, университет, национален отбор, пет завода за вино и коняк, хлебозавод , който създава 150 000 броя хлебни произведения на ден, две зони за свободна търговия, клъстер за интернационален превоз. Предстои отваряне на пет шивашки цеха с български вложения, които ще отворят 500 нови работни места ", сподели ръководителят на районната администрация Кирил Татарлъ . Той съобщи, че се надява новото българско консулство да подкрепи и комерсиалните връзки сред двете страни.

 Захариева в поддръжка на Молдова по пътя за Европейски Съюз
Захариева в поддръжка на Молдова по пътя за Европейски Съюз

Нуждаем се от вероятност и от светлина в тунела, разяснява министър-председателят на Молдова Павел Филип

Само от 2011 до 2016 година българско поданство са получили 31 005 поданици на Молдова . Статутът на малцинството ни разрешава нашите сънародници да имат двойно поданство.

През 2015 година България, в тясно партньорство с Програмата за развиване на Организация на обединените нации, стартира и финансира два плана в региона на съдействието за развиване в Тараклия - план " Чиста вода ". Той планува построяването на осем уреди за филтриране на водата в осем обитаеми места.

Вторият план е " Ремонт на покрива на общежитието на университета " Григорий Цамблак " в град Тараклия ". Финансирането на плановете е на обща стойност 537 853 лв. .

През 2016 година със средства от българския бюджет започнаха шест нови плана - за реорганизация на Дома на културата в село Валя Пержей , регион Тараклия. На водоснабдителната система в село Кирсово, Комратски регион, АТО Гагаузия. Друг план е за поправяне на част от фасадата и замяна на вратите и прозорците на детска градина " Слънчице ", село Кайраклия, регион Тараклия.

Основен ремонт на звеното за хранене и замяна на електрическата апаратура на детска градина " Искра ", село Кортен, област Тараклия; реорганизация на отоплителната система в гимназия " Иван Вазов ", село Стояновка, регион Кантемир, ремонт на зали за танци и концерти в Музикалния лицей в град Твърдица, регион Тараклия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР