Българско дипломатическо дружество иска да се спазва законът при ротацията

...
Българско дипломатическо дружество иска да се спазва законът при ротацията
Коментари Харесай

Българско дипломатическо дружество иска да се спазва законът при ротацията на 20 посланици

Българско дипломатическо сдружение желае да се съблюдава законът при ротацията на 20 посланици
Тази година на ротация подлежат повече от 20 посланически поста в посолства и непрекъснати представителства. С интерес и паника следим другите оферти и клюки, които предшестват тази ротация. Някои настояват, че „ машината ” за издаване на служебни и дипломатически паспорти на непознати за дипломатическата работа лица била прегряла през последния месец.

Това декларират в отворено писмо до президента Румен Радев от Българското дипломатическо сдружение /БДД/.

Според тях има информация, че се готви прекачване на посланици непосредствено от една столица в друга, без спирка в България. За други се „ възнамерявало ” удължение за поредна (шести или седма) година на техния мандат. Имената на висши държавни служители от други ведомства и депутати също са споменавани за посланически назначения. Действащи посланици, от дълго време оттатък пенсионната възраст, също вършат опити за оставане на работа най-малко за още една-две години. Дори в Министерство на външните работи се приказва за казус в международната процедура - „ ротация на място ”. Тоест български посланици в една от държавите-партньори просто щели да си сменят офисите в същата страна за нов четиригодишен период. За страдание обаче към този момент има и първи доказателства за реализацията на тези „ клюки ” – две дами, които бяха до неотдавна български посланици, след приключване на мандата смениха страните на акредитация, като се съгласиха да съставляват нашата страна като генерални консули, в други страни. Разбира се, без спирка в България. В различен случай дипломат продължава да съставлява България в европейска страна, макар, че публично си бе взел сбогом с формалните лица в тази страна преди време, след завършването на мандата.

БДД не желае да разяснява тези „ клюки ”. Бихме желали да напомним, обаче, че в сходство с член 98, т.6 на Конституцията на Република България и член 63 на Закона за дипломатическата работа, ексклузивен и пълномощен дипломат и непрекъснат представител при интернационалните държавни организации се назначава от президента на Република България по предложение на Министерския съвет, се показва в писмото.

Следователно президентът е този, който може да изпрати посланици и непрекъснати представители и надлежно – негова е отговорността, в това число политическа и морална, за изпращането на най-достойните и професионално готови дипломати на високите постове.

От БДД се обръщат към президента да прегледа предложенията на държавното управление за ръководители на българските дипломатически задачи в чужбина като му припомнят за Закона за дипломатическата работа, „ който, макар опитите да бъде окастрен и лишен от наличие, въпреки всичко кореспондира с правилата на демократичната дипломатическа работа “. Авторите на отвореното писмо показват увереност, че тези правила ще бъдат за президента водещи при разглеждането на кандидатурите на новите български посланици.

„ В умозаключение желаеме да обърнем внимание, че с посланиците и непрекъснатите представители, които ще назначите тази година, Вие ще работите до края на първия си мандат. Това са хората, които ще ви оказват помощ или пречат да изпълнявате Вашето главно обвързване по член 92 на Конституцията - Държавният глава „ въплъщава единството на нацията и съставлява Република България в интернационалните връзки ”, се показва в отвореното писмо. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР