Българският завод произвежда и анодна мед, но в отчета на

...
Българският завод произвежда и анодна мед, но в отчета на
Коментари Харесай

"Аурубис" леко увеличава производството в края на 2017 г.

Българският цех създава и анодна мед, само че в доклада на групата няма данни за този артикул

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Заводът в Пирдоп " Аурубис " има рекордна облага от 345 млн. лева

Резултатът за 12-те месеца до края на септември е тройно по-висок от този за миналата година
13 дек 2017
Метали: Утрояване на продажбите

Ръстът при най-динамичните компании е доста по-голям от предходната година, а съвсем всички предприятия усилват личния състав
12 дек 2017
Oсемнадесет български компании попадат в районния топ 500

Автопроизводителите са най-растящата група в класацията на Coface
12 сеп 2017 Производството в " Аурубис България " леко е повишено в края на 2017 година Това демонстрират резултатите на немския притежател Aurubis Group за първото тримесечие на финансовата 2017/2018 година, която стартира през октомври. Заводът в Пирдоп е преработил повече концентрат, растеж има и в производството на сярна киселина, която е второстепенен артикул. Продукцията на катодна мед (с висока чистота) обаче остава съвсем без смяна. Общо сегментът, към който принадлежи българската компания, регистрира близо 17% по-високи доходи за интервала на годишна база.

Производство

От началото на тази финансова година немската група вкара ново групиране на бизнесите си по света. Сега заводът в Пирдоп попада в сегмента " Рафиниране и преправка на метали ", който включва мощностите в Хамбург, Люнен и Емерих (Германия), Олен (Белгия) и Авелино (Италия). Промяната е част от стратегическата стратегия до 2025 година, която слага фокус върху комплексната металургия и производството на голям брой спомагателни метали.

Общо новият сегмент е нараснал преработката на концентрат с 20%, което се дължи основно на завода в Хамбург, който през есента на миналата година беше в планов ремонт. Макар и по-малък растеж (9%) отбелязва и българското дружество (виж таблицата).
Произведената катодна мед от заводите в сегмента се покачва с 5%, като продукцията на " Аурубис България " остава съвсем без смяна. Компанията създава също и анодна мед, която предстои на спомагателна преправка, само че в доклада на групата няма данни за този артикул. Производството на сярна киселина в Пирдоп е било по-голямо, в сравнение с преди година. От Aurubis регистрират, че цените на киселината са били по-високи вследствие на относително лимитираното предложение поради затварянето на някои металургични фабрики в Азия. Като цяло таксите за преправка и пречистване, от които печелят предприятията в сегмента, са се нараснали при започване на тримесечието, само че по-късно е имало лек спад поради по-активните покупки от китайски металургични фабрики. Прогнозата на групата за 2017/2018 година е преработката на концентрат и производството на катоди да се увеличи по отношение на предходната година.

Финансови резултати

В междинните доклади Aurubis не дава финансови резултати по компании. Цялата дивизия " Рафиниране и преправка на метали " обаче усилва приходите си със 17%. Пак с толкоз се покачват и приходите на цялата група, които доближават 2.9 милиарда евро. Основната причина за растежа е повишаването на медта, като по данни на Aurubis цената на метала за интервала е повишена с 29% до приблизително 6808 долара/тон. Увеличение има и при другите два индикатора, които акционерите наблюдават - оперативна облага преди налози (EBT) и оперативна възвращаемост на главния капитал (ROCE). Основните фактори, съдействали за растежа, са по-големите количества модифициран концентрат, по-високите такси за пречистване на скрап и увеличените доходи от продажба на сярна киселина - както като цена, по този начин и като размер. За последната цяла финансова година (2016/2017) " Аурубис България " реализира рекордна за страната облага - над 345 млн. лева

Сегмент за продажба

Останалата част от бизнеса на Aurubis беше обособена в сегмента " Плоски валцовани артикули ", в който влизат заводите в Щолберг (Германия), Пори (Финландия), Зутфен (Холандия) и Бъфало (САЩ), както и обслужващите центрове в Бърмингам (Обединено кралство), Долни Кубин (Словакия) и Мортара (Италия). Новото делене евентуално е част от подготовката за продажбата на сегмента. Само ден преди да излезе докладът за първото тримесечие, от групата оповестиха, че са в напреднал стадий на договарянията за продажба на целия сегмент на основаната в немския град Улм Wieland-Werke. Страните към този момент са постигнали предварителни договорености по главните аспекти от продажбата, както и " възможен контракт за покупка ", споделиха от Aurubis, само че не дадоха детайлности. Сделката също е част от стратегическата преориентация на групата към мултиметалния бизнес.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР