Българският вицепремиер Томислав Дончев обяви, че Сърбия и Северна Македония

...
Българският вицепремиер Томислав Дончев обяви, че Сърбия и Северна Македония
Коментари Харесай

Македония ще участва в проекта Белене, но не се вълнува от газовия ни хъб


Българският вицепремиер Томислав Дончев разгласи, че Сърбия и Северна Македония желаят дял в бъдещата електроцентрала АЕЦ " Белене ". Това заяви македонската медия Сител. Изказването бе направено малко преди началото на първото съвещание на българо-македонската междуправителствена комисия. То се организира в Скопие и на него бяха разисквани тематики от региона на енергетиката, превоза, земеделието и стопанската система. Комисията се ръководи от транспортния министър Росен Желязков и министъра на стопанската система на Северна Македония Крешник Бектеши.

Българският вицепремиер Дончев е обяснил пред македонски медии, че няма вид електроцентралата да бъде издигната без присъединяване на съветската корпорация " Росатом ". Очакванията на българските управляващи са цената на плана да възлезе на 10 милиарда евро. Той може да бъде осъществен през идващите 10 години, напомня македонската медия. В Македония към момента разискват дали да влязат с дял в построяването на АЕЦ " Белене " или да се подписа дълготраен контракт за доставка.

В същото време стана ясно, че Северна Македония няма интерес да взе участие в плана за газов хъб " Балкан ". В Скопие по-скоро се вълнуват за бъдещето на плана за създаване на газопровод от Петрич към Струмица. Причината е, че Македония стартира газификация на южната част от страната и надлежно този газопровод ще бъде основен за осъществяването на плана.

На съвещанието стана ясно, че български компании имат интерес да осъществят планове за създаване на ВЕИ централи в Северна Македония. Ще се задълбочи и съдействието с Българската самостоятелна енергийна борса като задачата е да бъде основан подобен пазар на електрическа енергия и в Македония. Дългосрочната цел е да се оформи една Балканска борса за търговия с електрическа енергия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР