Българският ветеринарен съюз организира образователна кампания на тема: "Превенция и

Българският ветеринарен съюз организира образователна кампания на тема: "Превенция и ...

На първо място сме в Европа по операции от кучешка тения.


Българският ветеринарен съюз организира образователна кампания на тема: "Превенция и профилактика на ехинококозата". Инициативата включва безплатно обезпаразитяване на кучета.
Целта е да се популяризира превенцията срещу болестта и да се повиши информираността на обществото за мерките в борбата срещу нея.
От Българския ветеринарен съюз посочват, че проблемът с кучешката тения (Ехинококозата) е много голям. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести през последното десетилетие България е на първо място от европейските страни по брой оперирани хора от кучешка тения, причинена от нейната ларва.
Образователната кампания ще се проведе в събота, 12 октомври, в пет столични парка (Южен парк, Северен парк, Борисова градина, Парк "Гео Милев" и Парк Дружба - езерото). На нея ще се даде информация относно необходимостта и честотата, с която трябва да се извършва обезпаразитяване, както и какви опасности крият вътрешните паразити за човека.
Обезпаразитяването срещу вътрешни паразити е задължително за всички домашни кучета. Извършването му поне веднъж месечно гарантира прекъсване на жизнения цикъл на паразита без последствия от замърсяване на външната среда, посочват от Българския ветеринарен съюз и напомнят, че това трябва да става под контрола на ветеринарен лекар.

Източник: bulnews.bg