Българският творец Димитър Талев ще бъде увековечен в Алеята на

...
Българският творец Димитър Талев ще бъде увековечен в Алеята на
Коментари Харесай

Шуменка дарява Димитър Талев на Двора на кирилицата

Българският създател Димитър Талев ще бъде увековечен в Алеята на писателите част от Двора на кирилицата в остарялата столица Плиска. Неговият бюст-паметник е подаяние от почетния жител на Шумен и известна общественичка нотариус Ася Асенова, научи „Труд“. Тя е втори донор на неповторимия комплекс откакто тази година със средства на 84-годишната някогашна учителка Йорданка Савова бяха открити бюстове на четирима създатели.
 Бюстовете на Талев, Нимбуев, Кугултинов и Айдамиров ще бъдат открити тържествено във вторник в Алеята на писателите част от Двора на кирилицата в Плиска. Бюстовете на Талев, Нимбуев, Кугултинов и Айдамиров ще бъдат открити тържествено във вторник в Алеята на писателите част от Двора на кирилицата в Плиска.
Скулпторът Крум Дамянов, основател на емблематичния паметник 1300 години България над Шумен, е занаятчия на лика на Талев. Откриването съответствува със 120-та годишнина от рождението на създателя на „Железният светилник“, припомнят от Двора на кирилицата и благодарят за човешката съпричастност.

Тържествената гала е във вторник, когато ще бъдат открити и бюст-паметници на бурятския публицист Намжил Нимбуев, калмикския Давид Кугултинов и чеченецът Абузар Айдамиров. Те са финансирани от културно-историческия комплекс Двор на кирилицата. Събитието ще събере интернационалните делегации, чака се министърът на културата на Бурятия Соелма Дагаева, зам.министърът на културата на Калмикия Николай Санджиев.

Интригуващо е, че в един ден ще бъдат почетени предствители на разнообразни нации и религии – християнство, будизъм, ислям, обединени от писмеността, основана в България. Мисията на Двора на кирилицата е да опази свещената ни писмеността и да покаже на народите от целия свят, че България и в частност първопрестолна Плиска е татковина на кирилицата, споделя основателят на комплекса Карен Алексанян.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР