Българският турнир в календара на мъжката тенис асоциация (АТР) -

...
Българският турнир в календара на мъжката тенис асоциация (АТР) -
Коментари Харесай

Пандемията поставя под въпрос "София Оупън" 2020

Българският шампионат в календара на мъжката тенис асоциация (АТР) - Откритото състезание на София, може и да не се организира през 2020 година Това призна президентът на родната федерация (БФТ) Стефан Цветков в изявление за профилираното онлайн предаване " Точка за пробив ".

През тази година " София Оупън " беше изместен от средата на зимата за началото на есента и е плануван за седмицата от 27 септември до 4 октомври в зала " Арена Армеец ". Заради пандемията от ковид обаче целият сезон в професионалния тенис е блокиран и не е ясно ще може ли изобщо да бъде обновен.

Ако това се случи преди края на лятото, през септември е планувано да стартира отсроченият " Ролан Гарос ", който автентично трябваше да се открие тази неделя (24 май) в Париж. Организаторите от френската тенис федерация (FFT) оповестиха своеволно, че местят втората за годината конкуренция от Големия шлем за интервала 20 септември - 4 октомври.

" Изчакваме, имаме три варианти за други дати - съобщи Цветков във връзка с " София Оупън ". - Но изчакваме да се види какъв ще бъде календарът. Защото сега е същинска лудница. Искат да реалокират на практика целия клей сезон през септември. Тоест, ние не може да проведем " София Оупън " тогава. Значи нашият шампионат отива някъде обратно във времето, само че тогава пък изникват доста други въпросителни. Тук ще може ли да са играе пред аудитория? Защото този шампионат го вършим поради публиката. Ние нямаме огромни спонсори или ВИП-ложи. Ние имаме фенове. Така че това е обстановката и ние изчакваме. На 15 юни ще разгласят дали ще има US Open и тогава може да се трансформират доста неща. "

Участие в тазгодишното пето издание на шампионата в София кардинално е декларирал Григор Димитров, първенец в " Арена Армеец " от 2017 година Шефът на БФТ за следващ път акцентира, че федерацията няма дрязги с първата ракета на България и №19 в света макар слуховете за обтегнати връзки с хора от мениджърския му екип.

" Недоизказано няма. Били сме точни постоянно с Григор. Има една обстановка отпреди 7-8 години, безусловно персонална. Свързана е с " Хопман къп ". Може би съм реагирал погрешно, само че аз мисля, че беше вярно. И от този момент няма нищо, безусловно нищо. Какви ли не тълкования се изрекоха ", разяснява Цветков.

Преизбраният през януари за четвърти мандат отпред на БФТ предприемач даже уточни Димитров като едно от подобаващите лица за възможен предстоящ началник на тениса у нас. Но показа и за какво съгласно него 29-годишният хасковлия не би се нагърбил с сходно предизвикателство.

" Винаги съм казвал, че би трябвало да е екипна работата. Клубът, общината. Да се изградят тимове на известни момчета и девойки, които да ги съставляват. Но би трябвало доста сериозна организация - уточни Цветков. - Хубаво е, че в този момент последователно стартира да се случва. Ето, Валентин Димов се ангажира. Един Димитър Кузманов има страхотни качества да бъде водач на федерацията. Той превзема хора, следват го хиляди, той си е инфлуенсър в България. Цветана Пиронкова също е , само че тя по принцип е малко по-срамежлива. Григор Димитров е неповторим, само че той има неговата продуктова тактика , която по своите размери просто не е подобаваща за пазара тук. "

Шефът на БФТ показа още, че съгласно него в близко бъдеще би трябвало да бъдат подхванати съществени промени в ръководството на тениса у нас, с цел да може спортът да продължи развиването си. Една от концепциите му е преместването на централата на федерацията отвън София.

" Аз вътрешно съм уверен, че мястото, където би трябвало да се коват млади гении и да се работи за развиването им, е Пловдив. В центъра на България, разполага със ужасно доста площадки. Има състезателен кмет, има спортни хора, останали в града. Има експерти - по обща физическа подготовка, логика на психиката, възобновяване, тенис треньори. Там да бъде основана и федерацията , там да се готвят, да учат децата и т. н. Там има условия, по-мека е зимата, има и пространство, по-евтино е ", аргументира се Цветков.

В умозаключение той призна, че не е сигурен дали ще изкара до дъно новия си 4-годишен си мандат (2020-2023).

" Да сме живи и здрави, ще забележим - показа Цветков. - Но в този момент възприятието ми е на съмнение. Много зависи. Ето, тази година я загубихме, следващата година олимпиада дали ще има, дали да няма да има... Тежко ще бъде. Предизвикателството е да балансираме тази година и следващата година да стартираме обикновено. Така го виждам в този момент. А към този момент следващата година ще се реши. Трябваше да продължа, с цел да не излезе като абдикация. Но в този момент малко по малко да влизат младите, ние ще оказваме помощ. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР