Българският турист все още предпочита в последния момент да организира

...
Българският турист все още предпочита в последния момент да организира
Коментари Харесай

КЗП: „Най-важното за нас сега е да можем бързо да се притечем на помощ на потребителите при проблеми през летния им отдих”

Българският екскурзиант към момента избира в последния миг да провежда почивката си. От през днешния ден на практика стартира най-активният летен сезон, както е било и в други години.

Всички курортни селища са изцяло подготвени да посрещнат своите туристи. Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов в Сутрешния блок на Българска национална телевизия. Маргаритов удостовери, че екипите на Комисията са на терен от началото на месец юни, а задачата на инспекциите тогава е била най-вече превантивна. „ Нашите наблюдения демонстрираха, че не всички обекти бяха отворени с цялостен потенциал.

Сега най-важното е, когато има някакъв съответен проблем, да реагираме незабавно, с цел да може – с изключение на да наложим глоба, в случай че се откри, че е осъществено нарушаване – бързата реакция да помогне и за това засегнатите консуматори да получат някаква отплата ”, съобщи ръководителят на КЗП. Той добави, че от сегашния месец контролният орган ще уплътни екипите си главно по морето, само че и в планинските курорти. „ Имаме подготвеност да правим всичко належащо, с цел да сме сигурни, че това, което зависи от нас за привличането на повече туристи в най-активните два месеца, сме го създали ”, добави още той.

В студиото на Българска национална телевизия Димитър Маргаритов разяснява и въпроса с ранните резервации. „ Тези дестинации, които са наоколо до нас и в предишните години имаха известни проблеми със сигурността, съумяха да повъзвърнат малко наличието си. Освен това, в случай че приказваме за пазар Русия, знаем, че към момента България изисква визи за съветските туристи, до момента в който в множеството прилежащи страни не е по този начин и това улеснява до известна степен избора на тези задгранични туристи към някоя от другите дестинации ”, уточни той. Според него цената също има значение, а „ когато потокът е по-голям, транспортните разноски са по-ниски ”. „ Комплексни са факторите, само че значимото е това, което зависи от нас, да бъде направено в оптималната степен и точно заради тази причина ние сме в цялостна подготвеност да реализираме инспекции по цялото Черноморие, а и навътре в страната.

България предлага чудесни условия и за летен планински туризъм и много от нашите сънародници към този момент избират и подобен вид отмора при по-голямо успокоение, хладина, добра природа, исторически забележителности ”, разяснява Маргаритов.

В края на диалога ръководителят на КЗП насърчи туристите при проблем, който не съумеят да уредят с търговеца, да търсят за подпомагане КЗП: „ Може това да стане по интернет. Включително да приложат всевъзможни материали, с които разполагат във връзка случилото се – както документи, които могат да бъдат снимани и прикачени към жалбата, по този начин и видеоклипове и фотоси и каквото друго е уместно, с цел да можем и ние да добием визия за това какво тъкмо се случва и да реагираме ”. При усложнения в непознати страни българите също могат да получат помощ посредством функциониращия към КЗП Европейски потребителски център – част от мрежа в целия Европейски съюз.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР