Българският ЦСКА стори и немислимото и отстрани швейцарския гранд Базел

...
Българският ЦСКА стори и немислимото и отстрани швейцарския гранд Базел
Коментари Харесай

ЦСКА с историческа победа над Базел и е в групите на Лига Европа!

Българският ЦСКА стори и немислимото и в профил швейцарския гранд Базел в плейофния мач от Лига Европа. „ Червените” стигнаха до големия триумф в тяхната история, откакто сътвориха превъзходен поврат от 0:1 до 3:1 при визитата си в Швейцария. Базел откри резултата посредством Артур Кабрал, само че два гола на Тиаго Родригес (72’, 88’) и гол на Ахмед Ахмедов в добавеното време донесоха огромната наслада за българския тим в сърцето на Европа.
Снимка: БГНЕС  ЦСКА с историческа победа над Базел и е в групите на Лига Европа!
Стамен Белчев подреди " алените " в скица 4-2-3-1 за визитата в Швейцария. На вратата застава Густаво Бусато, като квартетът пред него бе построен от Брадли Мазику, Юрген Матей, Валентин Антов и Пламен Гълъбов. Амос Юга и Жеферсон бяха пред отбраната, а Санкаре, Кейта и Йомов подкрепяха Али Соу за вкарването на головете от българския отбор.

Чириако Сфорца подреди Базел в скица 4-4-2, като на върха на нападението беше опитният Рики ван Волфсвинкел, а сътрудник му беше бразилецът Артур Кабрал. Джордже Николич брани вратата на домакините в мача.

Снимка: БГНЕС  ЦСКА с историческа победа над Базел и е в групите на Лига Европа!
Срещата стартира двуостро от Базел и ЦСКА, като двата отбора разчитаха на остри подавания по земя сред линиите на двата клуба, но в първите пет минути в Базел нямаше съществени рискове. В осмата минута Санкаре получи остро центриране пред дъгата на наказателното поле на Базел и овладя, само че не посмя да насочи изстрел. Вместо това, халфът на " алените " сви вляво за Йомов, само че много несполучливо и защитата на Базел се оправи и почисти.
Снимка: БГНЕС  ЦСКА с историческа победа над Базел и е в групите на Лига Европа!
Първият огромен пропуск в мача бе за сметката на Базел. Кабрал изведе зад отбраната на ЦСКА Фабиан Фрай, който остана " очи в очи " с Бусато. Халфът на Базел насочи доста мощен изстрел с левия крайник, само че за благополучие на българския тим топката отлетя високо над напречната греда. Секунди по-късно ЦСКА " отвърна на огъня с огън ". " Червените " направиха многоходова композиция пред наказателното поле на швейцарците, а топката най-после попадна в Али Соу. Гамбиецът насочи мощен удар по земя, само че Джордже Николич избави. В 15-ата Георги Йомов опита удар от междинна отдалеченост с десния крайник, само че халф на съперника бе компактно до него и му попречи да нанесе прецизен изстрел.
Снимка: БГНЕС  ЦСКА с историческа победа над Базел и е в групите на Лига Европа!
Последваха минути, в които " червено-сините ", само че към 20-ата минута Бусато нямаше съществени намеси. ЦСКА имаше " златна опция " в 25-ата минута. Георги Йомов наказа доста досадна неточност на Базел в средата на терена и напредна самоуверено към вратата на швейцарците. Последва удар с десния крайник на Йомов, само че за негово страдание ударът му беше право в ръцете на Джордже Николич.

В 32-ата минута Пламен Гълъбов почисти топката от наказателното поле току преди тя да попадне в краката на Тюлюлю, с цел да изчисит в корнер. Капитанът Щокер центрира, само че за следващ път защитата на " алените " се намеси добре и последва фаул за българския отбор. В 39-ата минута домакините направиха ужасно състояние посредством Волфсвинкел. Кабрал изпревари Матей пред границата на наказателното поле и с външната част на левия крайник изведе нидерландския нападател. Той стреля от воле, само че по подобен метод на Фран по-рано в мача и топката отлетя навън. Две по-късно феновете видяха първото съществено избавяне в мача - то беше дело на Бусато. Капитанът Щокер насочи доста мощен удар с левия крайник от междинна отдалеченост, само че бразилският пазач на българския отбор с две ръце отби настрана.
Снимка: БГНЕС  ЦСКА с историческа победа над Базел и е в групите на Лига Европа!
Първият късмет през втората част бе за ЦСКА. Жеферсон центрира от фаул към Али Соу, но нападателят на българите остана " под топката ". В 53-ата минута Валентин Антов фаулира в наказателното поле Кабрал и реферът Кружляк уточни бялата точка. Зад топката застана Кабрал, който с удар вдясно матира Бусато - 1:0 за Базел.

Миг по-късно гостите извършиха право да изпълнят свободен удар от приятна отдалеченост. Зад топката застана Жеферфсон, който стреля с левия крайник, само че Джордже Николич улови умерено. Резервата Енрике Рафаел центрира топката отляво след негов пробив към Али Соу. Бранител на Базел попречи на нападателя да нанесе удар, само че тя отиде към Санкаре, против който още веднъж имаше бранител на швейцарците и шутът му беше неакуратен, въпреки обстановката да беше много добра за връщане на гола пасив. В 65-ата след центриране от фаул Матей видя прелестно Али Соу, който бе оставен самичък в наказателното поле на Базел. Нападателят бе с тил към вратата на Николич и трябваше да направи бързо изопачаване на тялото си и ударът му бе болнав за опциите на стража на Базел.

Последва териториален напън от българска страна, като на няколко пъти Али Соу се опитваше да нападна вратата на съперника, само че и двата му опита към 70-ата минута не сполучиха, въпреки " алените " да започнаха да работят много по-амбицирано съпоставяне със своя конкурент. Натискът на ЦСКА даде резултат в 72-ата минута. Тогава Тиаго Родригес се нагърби и завладя терен отляво във вътрешността. Последва мощен удар с десния крайник на португалеца, който бе неспасяем за Джорджевич - 1:1.

Напъните на " алените " продължиха и след изравнителния гол. В 86-ата минута Юнус Санкаре откри прелестно Али Соу в наказателното поле. Гамбиецът обаче не съумя да преодолее тялото на Кьомер и бранителят на Базел блокира удара му. В 88-ата минута Санкаре бе фаулиран пред наказателното поле на Базел. Тиаго Родригес насочи доста мощен удар към вратата на Николич, тя се отби в стената на швейцарците и влетя по изключително хубав метод във вратата на Базел - 1:2 за ЦСКА.

Напълно разумно, откакто ЦСКА вкара гол, то Базел завладя половината на гостите. Първият късмет пристигна в третата минута от шест добавеното от съдията в мача от Фабиан Фрай. Халфът стреля мощно по земя, само че Густаво Бусато решително улови топката.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР