Българският транспортен бранш ще получи 50 млн. лв. помощ заради

...
Българският транспортен бранш ще получи 50 млн. лв. помощ заради
Коментари Харесай

Скришом кабинетът отпусна 50 млн. лв. за транспортния бранш

Българският транспортен отрасъл ще получи 50 млн. лева помощ поради войната в Украйна и влошената икономическа конюнктура. Новината бе оповестена първо от Камара на автомобилните превозвачи в България с прессъобщение до медиите. Изпълнителният шеф Димитър Димитров разяснява за Economic.bg, че превозвачите за първи път едвам в този момент получават сходни средства. И всичко щеше да е задоволително, в случай че обаче въпросните пари не бяха отпуснати тихомълком от кабинета.

Следобед Регионалното министерство, което ще ръководи помощта, заяви в прессъобщение за мярката, най-вероятно от кумова срама и тъй като медиите започнаха да разгласяват информацията на КАПБ. Когато обаче различен, а не институциите, оповестяват вести за разпределяне на големи суми към даден отрасъл, остава чувство за потайност и неяснота.

Проверка на екипа на Economic.bg демонстрира, че средствата са отпуснати с държавно разпореждане с дата 23 февруари (петък). Официалното съвещание на кабинета обаче бе ден по-рано – в четвъртък, 22 февруари – и в предоставената публична информация за дневния ред и признатите по-късно решения, на никое място не попада сходна точка.
Прозрачност?
Дори да приемем, че документите се качва в Правно-информационна система на Министерски съвет с известно техническо закъснение и поради това посочената дата е 23-ти, то още веднъж остава въпросът за какво точката за разпределяне на парите не попада в дневния ред от 22-ри и в решенията, взети от този ден.

В телефонен диалог от пресцентъра на Министерския съвет показаха за Economic.bg, че решенията се извеждат в системата не според от това на кое съвещание са признати, а по кое време са завършени административно. Казано в резюме - в случай че решение е признато на 22 февруари, идващите няколко дни стартира административното му култивиране, с цел да стане очевидно в Правно-информационната система.

Попитахме за какво сходна точка липсва в дневния ред от 22-ри, а и по-късно в решенията, които обичайно се разпращат до медиите. От Министерски съвет обявиха, че някои решения се одобряват неприсъствено „ на автограф “, т.е. нужните подписи се събират от министрите. Допълниха, че това не е казус и че всички решения, даже признатите " на автограф ", се качват в правната система.

На въпрос на какъв принцип едни решения се одобряват присъствено, а други " на автограф ", от пресцентъра дадоха отговор, че най-вероятно това се случва поради интервала, в които би трябвало да се оформят чисто административно. Ако са завършени, влизат на съвещанието, а в случай че не са - одобряват се " на автограф ".

Конкретно за решението и постановлението за разпределяне на помощта за превозвачите, дадоха отговор, че има два разновидността да попадат с дата 23-ти. Единият е, че или са признати на 22-ри и административно са изведени ден по-късно, или публично са признати на 23-ти с автограф. От пресцентъра дадоха обещание да ревизират съответно по кое време и на какъв принцип са признати.

И тук още веднъж остава въпросът за какво въпреки всичко помощ в размер на 50 млн. лева не е обявена публично от Министерския съвет, когато е призната, без значение дали това е станало на 22-ри или на 23-ти.

Въпросната мярка е обнародвана в Държавен вестник във вторник, 27-ми февруари.
Действията на кабинета
Справка в Правно-информационна система на Министерски съвет демонстрира, че кабинетът е приел няколко стъпки за разпределяне на парите, и в случай че се съди по датите, това е станало в еднакъв ден.

В системата попада Решение № 127 от 23 февруари 2024 година за одобрение на скица за държавна помощ „ Помощ в поддръжка на разноски за стабилизиране на транспортния бранш в Република България “. Реално парите са утвърдени с разпореждане на кабинета. В системата то попада под номер 30 още веднъж от 23 февруари.

Въпросното решение е съпроводено с приложение, в което в детайли се разказват претекстовете, с които кабинетът би трябвало да одобри помощта.

Този бранш, който е жизненоважен за поддържането на търговията и индустриалната активност, е обиден от световните промени в комерсиалните пътища и логистичните вериги. Основните последствия от тези промени са забележителното нарастване на цените на горивата и нуждата от преориентиране на транспортните направления, което води до нараснали оперативни разноски “, се показва в документа.

Разяснява се, че поради войната в Украйна оперативните разноски в бранша са скочили доста. Увеличението е освен вследствие на директните резултати от войната, като нарасналите цени на горивата, само че също по този начин от нуждата превозвачите да търсят различни и по-скъпи направления за доставка.

В този подтекст, даването на подпомагане/компенсация за товарния транспортен бранш е от значително значение. Еднократна, краткотрайна помощ от страна на страната би осигурила нужното финансово облекчение. “

Допълва се, че мярката има за цел да резервира продължаването на активността на бенефициерите, като предлага единствено отчасти възобновяване на увеличените разноски. Основната концепция е превъзмогване дефицита на ликвидност, пред който са изправени предприятията. Прави се извод, че „ това е от основно значение за поддържането на икономическата непоклатимост и за попречване на евентуално негативни резултати върху българската стопанска система като цяло. “

Следват статистически данни и разбори за промени в размера на осъществената работа от транспортните компании в поддръжка на помощта.

Подробно са написани и разпоредбите, по които ще се отпускат парите. Те са утвърдени като спомагателни разноски към бюджета на Министерство на регионалното развитие и се обезпечават за сметка на преструктуриране на разноските и прехвърляния по централния бюджет за 2024 година
Как ще работи схемата?
Парите се дават под формата на директни безплатни средства на транспортни предприятия, които имат лиценз за транспорт на товари. Общият размер на помощта е до 50 млн. лв. и до 4 млн. лв. на дружество.

Помощта се дефинира въз основата на съразмерно систематизиране, съобразено с общия предел до 50 милиона лв. за бранша, като за база се употребяват платените през 2023 година тол такси за автомагистрали и пътища от I и II клас на територията на Република България, чийто размер е знак за размера на осъществените транспорти и ще служи за основа за установяване на размера на държавната помощ.

Транспортните предприятия, които имат лиценз за транспорт на товари подават до Агенция „ Пътна инфраструктура “, в качеството ѝ на админ на помощта, в което включват информация за общата сума на платените от тях тол такси за календарната 2023 година

След крайния период за подаване на заявките, същите се преглеждат по допустимост и по-късно за основателност, с цел да се дефинира броят на предприятията, отговарящи на критериите за разпределяне на държавна помощ.

Полагащата се помощ за всяко дружество се пресмята благодарение на получения коефициент за процентен дял, съотнесен към общия размер на държавната помощ до 50 млн. лева и поправена съгласно ограничаването до 4 млн. лева на дружество. В случай, че при осъществяване на разпределението на общата сума останат свободни средства, същите се преразпределят сред всички позволени предприятия.

Помощта се ползва след постановяване на позитивно решение на Европейската комисия за съгласуемост с разпоредбите в региона на държавните помощи “, категорично е записано в документа, а и в прессъобщението на Министерство на регионалното развитие.

Записано е, че схемата ще се ползва до 30 юни 2024 година

Има нотификация от Европейската комисия. Очакваме до 2 месеца действително средствата да стигнат до сектора “, обаче разяснява изпълнителният шеф на КАПБ за Economic.bg.

До момента не е ясно коя е истината – утвърдена ли е мярката от Европейска комисия или не.
Предисторията
На 17 януари в отрасловата комисия в Народното събрание районният министър Андрей Цеков заяви, че Европейската комисия не утвърждава тол бонусите за огромните транспортни компании в България във типа, в който държавното управление ги предложи през лятото на 2023 година

Идеята на ведомството беше колкото повече километри изминава един камион, и надлежно разрушава повече пътищата, толкоз по-голяма да е отстъпката му от дължимите тол такси. Цеков съобщи, че по този мотив се водят договаряния с Европейска комисия за видоизменени
бонуси, свързани с тол таксите, с цел да получат въпреки всичко транспортните компании обещаните отстъпки.

Именно тогава министърът съобщи, че се работи по скица за държавна помощ, която да подкрепи сектора. По това време, т.е. преди към месец, помощта не бе одобрена, само че по думите на Цеков, тя

ще даде опция на всеки транспортьор на база заплатените тол такси да получи някаква форма на държавна помощ. “

Оттогава досега нито кабинетът, нито Министерство на регионалното развитие са коментирали тематиката или са съобщавали публична информация по нея. По думите на Димитров, изпълнителният шеф на КАПБ браншът води договаряния с кабинета от деня на встъпването му в служба.

Отстъпките не се утвърдиха, само че продължава разговорът “, съобщи Димитров.

Допълни, че се водят договаряния за смяна на тол цените за второкласна пътна мрежа, само че това Постановление на Министерски съвет за разлика от днешното, ще би трябвало да премине през публично разискване. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР