Българският телеком Теленор може отново да смени собствеността си само

...
Българският телеком Теленор може отново да смени собствеността си само
Коментари Харесай

Келнер обмислял продажба на активите на Теленор 1

Българският телеком " Теленор " може още веднъж да смени собствеността си единствено две години откакто чешката група ПиПиЕф (PPF), благосъстоятелност на Петър Келнер, закупи компанията, написа профилираната платформа за информация по сливания и придобивания " Мерджърмаркет " (Mergermarket), която показва като източници анонимни шефове от промишлеността. Според информацията ПиПиЕф търси излаз от всички телекоми, които бяха добити от норвежката група " Теленор " (Telenor) през 2018 година - в България, Сърбия, Черна гора и Унгария, а повода е да се спестят разноските към развиването на 5G мрежата на няколко пазара.

Към българския телеком има интерес от няколко претендента, написа изданието. Според източници на " Капитал " интерес към оператора проявявал " Провидънс Екуити ", който искаше да купи БТК, само че предпочетена бе " Юнайтед груп ".

Говорител на ПиПиЕф е отрекъл да има проекти за продажба на българския телеком, който купи през 2018 година дружно с операторите на " Теленор " в Унгария, Черна гора и Сърбия в договорка за 2.8 милиарда евро. Така чешкият милиардер избягна утвърждение на българската Комисия за защита на конкуренцията, която преди този момент му забрани да купи " Нова Броудкастинг груп " с претекст, че медийната група е прекомерно мощна на пазара, само че не видя подобен проблем при последвалата ѝ продажба на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

След неуспеха на договорката на Нова телевизия, Келнер се насочи към бТВ. През октомври 2019 година той реализира договорка за 2.1 милиарда евро за придобиването на " Сентръл юропиън мидиа ентъпрайсиз " (Central European Media Enterprises или СМЕ), която има каналите на бТВ в България и редица други в Румъния, Чехия, Словения и Словакия. Сделката би трябвало да бъде утвърдена от Европейска комисия, само че до преди два месеца нотификация от страна на ПиПиЕф не е имало. В същото време фондът на Келнер твърди, че не се е отказал от договорката.

Според " Капитал " едно от вероятните пояснения за евентуалното излизане на ПиПиЕф от тези телеком пазари са идните огромни вложения по посока основаване и развиване на 5G мрежа. Този развой по всяка възможност ще бъде дълъг и безценен, тъй като към момента не са освободени основни ленти от честотния набор, а и няма търговски смисъл към този момент. Пред българския " Теленор " стои казуса и с оборудването - досега компанията употребява единствено " Хуауей " (Huawei) за 4G мрежата си, само че китайската компания към този момент води със себе си доста проблеми на геополитическо равнище.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР