Българският студентски отбор iGEM Bulgaria се завърна от финала на

...
Българският студентски отбор iGEM Bulgaria се завърна от финала на
Коментари Харесай

Наши студенти се пробраха с бронз от световното състезание по синтетична биология


Българският студентски тим iGEM Bulgaria се завърна от финала на международното съревнование по синтетична биология в Бостън, Съединени американски щати, с бронзово отличие. Младите ни учени - Микаела Станчева, Ася Николова и Славена Тодорова, студентки в Софийския университет, факултет „ Биология “,  завоюваха оценката в оспорвана конкуренция с над 350 тима от образователни заведения от целия свят, като показаха пред интернационалното жури своя  новаторска идейна разработка на бърз, на ниска цена и необятно наличен тест за диагностициране на болестта муковисцидоза. Това е третото подред присъединяване на iGEM Bulgaria в влиятелното съревнование iGEM, като до момента има извоювани още един бронзов и един сребърен орден. 

Тази година създаването на тима е в региона на медицината и опазването на здравето. Идеята за нея зародила откакто научили за дарителска акция в поддръжка на тяхна състудентка, страдаща от муковисцидоза. „ Това мощно ни стимулира да се опитаме да помогнем за бързото диагностициране на заболяването “, съобщи Микаела Станчева от тима по време на представянето на плана им в София Тех Парк. Иновативното в плана е плануваният способ на проучване, учреден на естествените реакции на специфична бактерия, която открива генните разновидности в кръвта, причина за деянията на болестта. „ Смятаме, че нашият план има капацитет да се трансформира в нещо, което ще е от изгода за доста хора. Опростеният дизайн, основан на теста за кръвна захар, който диабетиците употребяват в домашни условия, дава опцията всеки да може да се изследва. Това би довело до навременна диагностика на болестта, което е проблем в международен мащаб “, считат от iGEM Bulgaria. „ Караме нещо към този момент налично в природата да работи в наша изгода. Наличието на сходна система за тестване би повишило продължителността и подобрило качеството на живот на страдащите от това заболяване “, разяснява Ася Николова. Студентите прецизираха, че установяването на разновидност у даден човек ще даде опция за взимане на осведомено решение при предпочитание за основаване на семейство, защото носителите на разновидността нямат проявяване на заболяването, само че вероятността децата им да страдат от нея е в пъти по-голяма, в случай че и двама родители са носители. Съществуващите проби са или финансово неизгодни или относително неточни.

Отборът към този момент е завършил с научно-теоретичната част по плана за теста. „ Остава ни да проведем клинични проучвания. Водят се договаряния с Медицинския университет в София за да бъдат обезпечени нужните генетични проби. „ Освен ДНК проби, обаче, ще ни е належащо и финансиране. В момента сме в търсене на поддръжка, с цел да можем да напреднем още в своята научна активност и да достигнем до заключителен резултат “, разясниха от тима. „ Ще се радваме доста и в случай че страната откри способи да подкрепи тима, който показва България почтена на международната научно сцена “, разяснява доктор Борис Киров от лаборатория „ Биоинфотех “ на София Тех Парк. Той разясни, че тимът тази година е в понижен състав заради липса на задоволително финансиране за явяване на финала, само че е реализиран стабилен резултат. „ Бронзът не е крачка обратно, тъй като всяка година критериите са покачват, а и конкуренцията се ускорява. Дори единствено присъединяване в сходен формат е триумф “, сподели доктор Киров.

Младите учени от iGEM Bulgaria се готвят за надпреварата за трета поредна година в лабораторията на научно-технологичния парк, която им е предоставена за потребление безплатно. „ Ще продължим да оказваме помощ на тима и ще направи всичко допустимо да им спомагаме да получат всякаква друга поддръжка, с цел да могат умерено да работят върху научните си хрумвания “, съобщи изпълнителният шеф на „ София Тех Парк “ АД Тодор Младенов. Младите учени благодариха за оказаната помощ и на Студентския съвет към Софийския университет, фирмите Куестърс (Questers), Промега (Promega), IVD, IDT, New England Biolabs.

Българският тим iGEM взе участие и в начинания за разпространение на науката - събития, конгреси, семинари, Софийски фестивал на науката и Европейска нощ на учените, които се организират в София Тех Парк. По тяхна самодейност беше извършен конкурс за детска рисунка, обвързван с муковисцидозата - „ 65 Синтетични Рози “, в който се включиха деца от разнообразни възрасти.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР