Българският спортен тотализатор (БСТ) се подготвя да започне да развива

...
Българският спортен тотализатор (БСТ) се подготвя да започне да развива
Коментари Харесай

Тотализаторът се кани да стане и букмейкър

Българският състезателен тотализатор (БСТ) се приготвя да стартира да развива букмейкърска активност , заяви " Дневник ". Навлизането на пазара на спортни залози е една от дилемите, сложени пред новото управление, излиза наяве от отговори на въпроси, изпратени от изданието до държавната хазартна компания и нейния принципал - министерството на младежта и спорта (ММС).

Със заповед на спортния министър Красен Кралев цялото управление на БСТ беше заменено в края на февруари. Мястото на дългогодишния изп. шеф Дамян Дамянов зае Любомир Петров, а като членове на Управителния съвет влязоха още четирима: Людмила Петкова, Валентин Точев, Христо Йовов и Гошо Гинчев. Последните двама са някогашни футболисти на " Левски " и националния тим и сегашни доближени фигури до ГЕРБ.

Промените на управническо равнище съответстваха със разтърсванията в хазартния бизнес , настъпили след законодателните промени и одържавяването на лотарийните игри. Те на процедура отстраниха главния състезател Васил Божков от пазара и трансфораха " Спорт тото " в монополист в сегмента с моментните игри и талоните за триене. А в този момент явно следва БСТ да стъпи на напълно нова територия.

" Българският състезателен тотализатор би трябвало да навлезе и в пазара на спортните
залагания ", гласи един от отговорите на ММС до " Дневник ". От управата на тотализатора пък споделят: " Планираме да предложим на пазара всички сходни хазартни услуги. Поставили сме си за цел да преминем към цялостна цифровизация в период от пет години. "

Към момента класическата форма на букмейкърство на процедура липсва от портфолиото на БСТ. Донякъде то е застъпено в три от игрите на Тото 1 - " 13 срещи ",  " 12 вид 1Х2 " и " 10 от 10 ", където участниците би трябвало да познават изхода на стеснен брой футболни мачове. Интересът към тях обаче незабележим.

Основните букмейкърски компании на българския пазар през последните години са " Ефбет ", " Уинбет ", " Бет365 ", " Буин " и " Палмсбет ". Лицензът на пионера в тази сфера у нас " Еврофутбол " е краткотрайно лишен, а друга от компаниите на Васил Божков - 7777.bg, загуби опцията да провежда игри, поради наложени запори.

За разлика от всички останали
хазартни оператори, чиито обекти като казина и игрални зали са затворени по време на изключителното състояние в България, БСТ се употребява от привилегията неговите пунктове да работят и в изискванията на пандемия . От тотото изясняват това с " нуждата от средства за българския спорт "

" След отпадане на ограничаващите ограничения, когато рискът от болест бъде минимизиран, спортът в страната ще се нуждае от доста повече поддръжка и нови средства, с цел да могат спортистите и федерациите да наваксат изгубеното време, старания и тренировки. Затова, спазвайки всички разпореждания, наш дълг е да сме оптимално потребни и да сме в положение да оказваме финансова поддръжка за спорта у нас ", пишат от БСТ до " Дневник ".

Също по този начин пред изданието ММС влиза в неприсъствен спор с вносителя на законодателните промени за възбрана на частните
лотарии Валери Симеонов . Аргументът на ръководителя на НФСБ беше, че " би трябвало да се приключи зависимостта на българите от търкането на талони " . Според спортното министерство обаче " пазарът за моментни лотарийни игри се прави оценка на към 500 млн. лв. и той би трябвало да бъде обслужен " .

След промените в закона лотарийни билети може да се продават единствено в пунктовете на БСТ или в наети обекти с личен състав на държавния тотализатор, които би трябвало да са обособени като места за лотарийни игри.

" До момента, това е ставало през 14 000 точки за продажба. Българският състезателен тотализатор разполага с 840 лични пункта и 963 външни, които могат да работят до 20 август. С оглед на новите рестрикции, наложени от измененията в Закона за
хазарта, построяването на сходна мрежа е извънредно мъчно ", изясняват от ведомството на Красен Кралев.

Поставената цел е през първите шест месеца тотализаторът да доближи до 3000 точки за продажба, а до една година - 7000 , разкрива " Дневник ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР