Българският собственик на малтийската Satabank Христо Георгиев ще обжалва пред

...
Българският собственик на малтийската Satabank Христо Георгиев ще обжалва пред
Коментари Харесай

Българският собственик на Satabank дава ЕЦБ на съд заради отнемането на лиценза й

Българският притежател на малтийската Satabank Христо Георгиев ще апелира пред съда на Европейски Съюз решението на ЕЦБ за отнемането на лиценза на банката.

"Решението за отнемането на лиценза на „ Сатабанк “ беше взето от ЕЦБ по насила откакто след двугодишно ръководство на банката от Малтийската комисия за финансови услуги (MFSA) и Компетентното лице, за интервала от 2018 година, на банката бяха начислявани прекалено високи такси (700 евро на час), вследствие на което капиталът й падна под нужния най-малко. Отнемането на лиценза на „ Сатабанк “ е в следствие точно на това събитие – рухване на капитала под най-малко, а не доказване на каквито и да е нарушавания или злоупотреби ", се споделя в позиция на Георгиев до българските медии.

Той твърди, че в редица изявления в малтийската преса съставляват целеустремен черен ПР, който има за цел да дискредитира банката и притежателя й.

"Всички изявления в малтийската преса срещу Банката и съдружниците са погрешни и целят да увредят репутацията на българските вложители. Като реакция на извършените целеустремен черен ПР са заведени три каузи за клюка против малтийските медии и създатели, които следва да потвърдят неверността на наличието им. Предстои завеждането на спомагателни каузи за клюка и тиражиране на погрешно наличие в малтийски медии ", прибавя Георгиев.

По думите му изказванията за съмнителни покупко-продажби или клиенти не са доказани от нито един орган до този миг. Няма следствия против банката, нейните чиновници и против съдружниците. Няма осъществени нарушавания на законите за ограниченията срещу пране на пари от банката или каквито и да е било други съществени нарушавания на законите. Наложената санкция от малтийския орган е неоснователна и се апелира в съда в Малта, както от банката, по този начин и от самото Компетентно лице. По директива на малтийските органи клиентите, които са имали средства в банката, са ги получили обрано.

"Възниква въпросът – каква е повода за целенасочената „ война “ против активността и престижа на „ Сатабанк “ в Малта. Нашето мнение е, че против банката бе извършена целенасочена акция на Малта с последна цел да ликвидира Satabank, която е европейски съперник на пазара на платежни услуги, като по този метод отбрани пазарния дял на локалните малтийски банки. Не на последно място Малта употребява Satabank и нейната задгранична благосъстоятелност като изкупителна жертва, с цел да възвърне репутацията си пред европейските институции, които отдавна подлагат на критика страната за корупция и липса на ефикасни ограничения против прането на пари ", се подчертава в неговата декларация.

След събитията със Сатабанк през 2018г. всички български органи, в това число Българска народна банка, ДАНС, Национална агенция за приходите, КЗП, Национален осигурителен институт и други направиха в продължение на дванадесет месеца цялостна инспекция на активността и клиентите на „ Айкарт АД “, както и на неговия сътрудник „ Майпос “ АД. Не бяха открити никакви нарушавания.
Христо Георгиев е съосновател на iCard и мyPos, които по никакъв метод нямат общо със „ Сатабанк “ и са потвърден новаторски и резистентен бизнес, със заслужена известност и доверие в потребителите. От април месец 2020 година Христо Георгиев към този момент не е съсобственик в iCard, приключва позицията.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР