Българският случай с финансирането с пари от ЕС на къщи

...
Българският случай с финансирането с пари от ЕС на къщи
Коментари Харесай

България държи златната среда по нередности при еврофондовете

Българският случай с финансирането с пари от Европейски Съюз на къщи за посетители, които не се употребяват по предопределение, не е неповторим. В разнообразни интервали и в други страни от Европейски Съюз е имало сходни проблеми – както с къщи за посетители, по този начин и с голф стадиони да вземем за пример, които се заявяват като пасища. Това сподели в изявление за БНР Илияна Иванова - заместник-председател на Европейската счете палата.
По думите й институцията не се занимава с следствие на измами с еврофондове, а единствено с одитиране на нередности.
Иванова изясни, че нередностите са несъзнателно деяние, до момента в който при измамите става дума за съзнателно ощетяване на европейския бюджет.
Тя разяснява, че последната инспекция на ЕСП, която обгръща усвояването на кохезионните фондове в 7 страни от Европейски Съюз, в това число България, има за цел разбор на работата националните държавни управления и на Европейската комисия, защото в тази ситуация става дума за споделено ръководство.
Проверени са България, Франция, Унгария, Гърция, Латвия, Румъния и Испания.
Докладът на Сметната палата насочва общо 5 рекомендации – 3 към тестваните страни и 2 към Европейската комисия. България е измежду дребното страни, които са изпълнили и трите рекомендации. Те са свързани с приемането на тактики за битка с измамите, включване и на външни органи и институции в тази битка и основаване на платформата АРАХНА, даваща общодостъпна информация за всички европейски стратегии.
България е измежду страните, които употребяват най-пълноценно системата АРАХНА, до момента в който тя се употребява много по-ограничено да вземем за пример в Германия и скандинавските страни, уточни Иванова.
Илияна Иванова разяснява, че най-голям е процентът на установени нередности при асимилиране на еврофондове е в Словакия - 2,13, до момента в който в страни като Люксембург и Финландия този % е 0. България е по средата в тази таблица.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР