Българският сектор на телекомуникациите губи вместо да развива конкурентните си

...
Българският сектор на телекомуникациите губи вместо да развива конкурентните си
Коментари Харесай

България падна от върха до дъното в класациите за интернет

Българският бранш на телекомуникациите губи вместо да развива конкурентните си преимущества в последните години и това ощетява както развиването на стопанската система ни, по този начин и елементарния консуматор. Това стана ясно по време на конференцията ecta Country Focus: Bulgaria. На нея бяха разисквани провокациите и опциите за развиване на българския телекомуникационен пазар. Конференцията се провежда от Европейската асоциация за конкурентни телекомуникации ecta.

„ Въпреки че обичайно се гордеем, че сме измежду страните с най-хубав интернет в света, за жалост това важеше до 2014 година След окрупняването на пазара и поглъщането на дребните и междинни снабдители от мобилните оператори, конкуренцията доста понижа. А резултатът е, че все още страната ни заема към този момент нежеланото 50-о място в международната ранглиста на Ookla за междинна скорост на интернет. България е на последните места и в Европа. Според показателя на Европейската комисия за нахлуване на цифровите технологии в стопанската система и обществото (DESI), през 2018 година ние сме на 3-то място в обратна посока, а през 2020 заставаме твърдо на последно място. “, разяснява Невен Дилков, зам.-председателят на Управителния съвет на ecta.

От сравнението на цените и покупателната дарба излиза наяве, че България e измежду страните с малко по-евтин закрепен интернет в съпоставяне със междинното за Европейски Съюз. Цените на мобилната услуга у нас са на европейски равнища. Още по-интересно е, че в доклада на ITU „ The State of the Broadband “ за 2018 година България и Черна гора са единствените 2 от развитите страни в света, където цената на мобилния интернет е повече от 2% от Брутният вътрешен продукт на глава от популацията.

Участниците в конференцията приканиха при идните промени в законодателството да бъде взета поради гледната точка освен на трите мобилни оператора (с общ пазарен дял при закрепения интернет над 70%), а и на потребителите и на дребния и междинния бизнес.

Анализите на телеком пазара демонстрират, че през последните години незабравим растеж се регистрира при пакетните услуги. Най-предпочитани са тези с включена мобилна услуга и те образуват 90,7% от общия брой клиенти, употребяващи пакети. Към момента мобилните оператори са единствените, които могат да предложат на клиентите си подобен пакет.

Едновременно с това формалните доклади на мобилните оператори демонстрират, че при някои от тях междинният доход на клиент за последните 3 години се е покачил с 22.8%, a броят на клиентите - с повече от 6%. И всичко това е на фона на стабилно годишно намаление на общите доходи на телеком пазара в България.

На база на споделения интернационален опит, премахването на пречките пред ефикасната конкуренция е единственото решение за устойчивото развиване на целия бранш.

Конкуренцията у нас в сегмента на мобилния интернет радикално се разграничава от тази в сегмента на закрепения достъп. При над 600 дейни доставчика на закрепен интернет в България, има единствено 3 мобилни оператора със значимо пазарно наличие, показаха участниците в конференцията.

„ Ако всички снабдители на телеком услуги получат опция за даване на мобилни услуги, то положението на конкуренцията трагично би се трансформирало. Това ще даде освен нужния подтик в вложенията, само че и ще разреши на повече играчи на пазара да влагат в нови услуги и по-добро обслужване на клиентите. “, добави Люк Хиндрикс, изпълнителен шеф на ecta.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР