Българският режисьор и актьор Ивайло Христов завършва постпродукцията на своя

...
Българският режисьор и актьор Ивайло Христов завършва постпродукцията на своя
Коментари Харесай

Ивайло Христов завършва новия си филм Страх - slava.bg

Българският режисьор и артист Ивайло Христов приключва постпродукцията на своя нов черно-бял игрален филм „ Страх “, заяви изданието FilmNewEurope. Филмът беше показан в модула „ Филми в развиване “ на 17-ите Sofia Meetings в границите на София Филм Фест, който тази година се организира виртуално.

Историята наблюдава нажежаващия се спор сред безработна учителка и нейните съселяни, които изрично се опълчват на връзката й със инцидентно дошъл у нас негър емигрант. По думите на Ивайло Христов, който е и създател на сюжета, концепцията го е осенила още преди няколко години, до момента в който прекарвал лятото в населено място на Черноморието покрай границата с Турция. „ Един следобяд ненадейно се натъкнах на ван с отворени порти, цялостен с навлечени мъже, дами и деца при температура на открито 40 градуса. Дрехите бяха залепнали за телата им, а по лицата им течеше пот. Никога няма да не помни очите им “, споделя пред FNE режисьорът и прибавя: „ Но защото филмът е за една жена, която изминава дълъг път към любовта при съвсем невъзможни условия, избирам да дефинира жанра като неуместна комедия “.

В основната роля е актрисата Светлана Янчева. Неин сътрудник е композиторът Майкъл Флеминг, който живее в България. В актьорския състав са още Иван Савов, прочут от филмите на Кристина Грозева и Петър Вълчанов „ Урок “ и „ Бащата “, Красимир Доков („ Разследване “, „ Прокурорът, бранителят, бащата и неговият наследник “, „ Откраднат живот “), Кристина Янева, Мирослава Гоговска и други Няколко непрофесионални артисти, в това число петима достоверни бежанци от Афганистан, способстват с истинското си наличие за въздействието на актьорския отбор.

„ Страх “ е сниман в продължение на четири седмици и половина през зимата на 2019-а във Варвара, Синеморец и Резово на Южното Черноморие. Оператор е виртуозът Емил Христов, който бе зад камерата и в предходния филм на Ивайло Христов „ Каръци “. Той разкрива пред изданието, че филмът е черно-бял по гледище на режисьора. По отношение на осветлението Емил Христов твърди, че не е променял стандарта, в който нормално работи, само че тук някак си визията със своята непорочност и грубост припомня последните филми на фамозния датски кинематографист Карл Теодор Драйер (1889-1968), считан за един от най-великите режисьори в историята на седмото изкуство.

Продуценти са Pro Film и Асен Владимиров с поддръжката на Националния кино център. Според Владимиров няколко фактора са създали процеса по реализация на творбата изключително сложен, преди всичко – прекъсването на общественото финансиране на българското кино през 2018 година „ В един миг режисьорът изиска същинска камила в снега и ние я осигурихме “, споделя той.

Източник: Monitor
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР