Българският производител на акумулатори Монбат загуби 30,42 млн. лв. от

...
Българският производител на акумулатори Монбат загуби 30,42 млн. лв. от
Коментари Харесай

Монбат загуби 30 милиона лева от пазарната си оценка

Българският производител на батерии " Монбат " загуби 30,42 млн. лева от пазарната си оценка от предишния четвъртък до през днешния ден. Компанията, която се търгува в премиум сегмента на Българската фондова борса, се ръководи от братя Атанас и Пламен Бобокови. Двамата бяха упрекнати от прокуратурата, дружно със зам.-министър на околната среда, за присъединяване в проведена незаконна група и " незаконна активност, обвързвана с вноса и износа на боклуци от чужбина ".

Вчера съдът постанови мярка за неотклонение " задържане под стража " на Атанас Бобоков, ръководител на Съвета на шефовете и основен изпълнителен шеф на " Монбат ". Пламен Бобоков бе освободен с парична гаранция от 1 млн. лева

Действията на прокуратурата доведоха до срив на акциите на компанията с близо 20%. Така пазарната капитализация на сдружението, един от водачите по доходи в България, понижава от 160,7 млн. на 130,3 млн. лева през днешния ден.

Спрямо постигнатия на 5 февруари т.г. връх от 6,50 лева за акция, компанията губи 48% от пазарната си капитализация. Първият спад пристигна през март поради пандемията. Тогава компанията изиска краткотрайно прекъсване на търговията с акциите ѝ, само че БФБ отхвърли. За същия интервал показателят Sofix губи 19% от цената си.

За първите четири месеца на 2020 година " Монбат " бележи чисти доходи от продажби в размер на 93,1 млн. лева, спад от 11,9% по отношение на същия интервал на предходната година. Печалбата преди налози спада с 54,5% до 3,76 млн. лева През 2019 година сдружението бележи растеж на приходите от продажби до 337,8 млн. лева, при 293,7 млн. лева година по-рано. Печалбата от оперативна активност скача до 12,1 млн. лева, при 978 хиляди година по-рано.

" Монбат " има два завода - в Монтана и Добрич, като в първия град към този момент бе открит случай на инфектиран с ковид. През 2017 година компанията закупи и рециклиращи мощности в Италия - в град Бреша. Дружеството има бази още в Румъния, Сърбия, Италия и Германия. Компанията оперира на повече от 60 задгранични пазара. През 2018 година тя откри и дъщерно сдружение в Южна Африка и Австрия.

" С това обвиняване се поставя кръст на един цех във Враца, който трябваше да бъде върха на на акумулаторното произвеждане. Слага се кръст и на всякакво интернационално финасиране. Кой би финансирал освен това състояние - едният брат на независимост против 1 млн. лева гаранция, другият - в ареста. Нищо положително не чака 1300 служащи в Monbat ", разгласи Бобоков през вчерашния ден, представен от " 24 часа ".

Най-големите акционери в " Монбат " са " Приста ойл холдинг " с 42,73% (управлявана от братя Бобокови), " Приста Холдко Кооператиф У.А. (ADM Capital и Европейската банка за възобновяване и развитие) с 20,78% и " Монбат Трейдинг " (също ръководена от Бобокови) със 7,06%.

Най-големият производител на акумулатори в района прави цех за 42 милиона лв. във Враца

Там ще бъдат разкрити 150 работни места
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР