Българският проект Възстановяване на белошипата ветрушка е сред финалистите за

...
Българският проект Възстановяване на белошипата ветрушка е сред финалистите за
Коментари Харесай

Български проект за рядка птица се бори за две награди на Европейската комисия

Българският план " Възстановяване на белошипата ветрушка " е измежду финалистите за премиите на Програма LIFE на Европейската комисия.

Сдружението " Зелени Балкани ", което е координатор на интернационалния план, оповестява, че единствено 15 от стотиците европейски планове, финансирани от програмата на Европейската комисия за запазване на околната среда, са определени за конкуренцията за най-хубав план за 2019 година От тях Програма LIFE ще разгласи призьори в трите си съществени категории - природа, околна среда и климат - на 16 май в границите на Европейската зелена седмица. Проектът за белошипата ветрушка (Lesser Kestrel) се състезава в категория " природа ".

След спомагателна селекция единствено на 9 от 15-те европейски финалиста е дадена опцията да вземат участие и в конкуренция за " Наградата на жителите " 2019. Сред тези 9 плана от влиятелната крайна селекция е и " Възстановяване на белошипата ветрушка ", оповестяват от " Зелени Балкани ". Гражданите на Европейски съюз могат да гласоподават за своя любимец измежду деветте плана до 16 май на страницата на състезанието, като номинираният български план е показан тук.

Проектът

Проектът " Възстановяване на белошипата ветрушка " (повече виж тук) се извършва от " Зелени Балкани " дружно с немската организация EuroNatur и испанските природозащитници ДЕМА. Той съумява да възвърне липсващ тип птица - дребния граблив сокол с размерите на гълъб белошипа ветрушка. В предишното постоянно срещан тип, белошипата ветрушка изчезва от България в края на 80-те години на 20-ти век.

 Български план за рядка птица се бори за две награди на Европейската комисия
© Зелени Балкани

" Зелени Балкани " стартират работата си за завръщането на белошипата ветрушка през 2008 година Проектът " Възстановяване на белошипата ветрушка " се извършва от 2012 година

Работата за рядката птица е съсредоточена в три предпазени зони от екологичната мрежа " Натура 2000 " (повече за " Натура 2000 " - тук) в Югоизточна България - зоните Бяла река, Крумовица и Сакар. Дейностите са ориентирани там, тъй като за страната типът е в категорията " сериозно заплашен " и е предпазен от националния Закон за биологичното многообразие, който дефинира кои типове са предпочитани за запазване от българската " Натура 2000 ".

Проектът се финансира 75% от Програма LIFE на Европейската комисия и 25% от личен принос на природозащитниците. Средствата се употребяват за поддържането на Модул за акомодация и освобождение на белошипи ветрушки в село Левка, развъждането на птици в Испания и тяхното превозване до България, връщането им в природата и последващите грижи, мониторинг и запазване.

В резултат, птицата се завръща в България, като:

- От 2012 година до момента в природата на България в новосъздадената колония край село Левка в предпазена зона " Сакар " са освободени над 600 млади белошипи ветрушки. Това са пилета, доставени от испанския сътрудник, или излюпени в Центъра на Зелени Балкани, или отгледани от родителите си, които към този момент се развъждат в природата. Белошипите ветрушки са прелетни птици и прекарват зимата в Африка, само че всяка година се завръщат за размножителния си интервал в родното си място в колонията в Сакар;

- През 2014 година е първото гнездене на 5 двойки в колонията от белошипи ветрушки в село Левка в предпазена зона " Сакар ". Оттогава насам колонията, като през 2018 г към този момент се развъждат над 40 двойки;

- Засега през 2019 г в Левка до началото на април са се завърнали над 60 птици. Предстои да се преброят всички птици, които ще се завърнат от зимуването си в Африка и ще стартират размножителния си сезон в Сакар.

С тези резултати планът " Възстановяване на белошипата ветрушка " е една от най-успешните природозащитни начинания за възобновяване на липсващ от природата тип. Още през 2016 и 2018 година той беше измежду финалистите за Наградите на " Натура 2000 ", които се провеждат от Европейската комисия.

 Български план за рядка птица се бори за две награди на Европейската комисия
© Зелени Балкани

Белошипата ветрушка

В предишното белошипата ветрушка е била необятно публикувана в България, като е гнездяла " на всички места ", съгласно данни на учени от средата на 19 век. През 1995 - 2000 птиците понижават и доближават едвам 5 размножаващи се двойки за интервала 1995 - 2000. Към 2005 г има единични двойки без данни за гнездене. Към началото на работата на " Зелени Балкани " няма доказано размножаване на белошипи ветрушки в България.

 Български план за рядка птица се бори за две награди на Европейската комисия
© Зелени Балкани

Белошипата ветрушка е считана в миналото за една от най-многочислените хищни птици в Европа. Днес, вследствие на измененията в земеползването, интензификацията на земеделието, изоставянето на земеделските земи, загубата тук-там за гнездене и интензивното използване на пестициди, бъдещето ѝ е нестабилно. Видът е главно насекомояден и е потребен асистент на индивида в битката с вредителите в земеделските територии.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (86)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР